Nähtävyydet ja museot

NÄHTÄVYYDET

Kuortaneen kirkko ja kellotapuli

Kuortaneen kirkon on rakentanut kirkonrakentaja Antti Hakola vuonna 1777. Kirkko on puinen ristikirkko. Alttaritaulun – Jeesus ristinpuulla – on maalannut H.A. Barkman. Kirkon vieressä sijaitsee Olof Häggbladin vuonna 1837 rakentama tapuli, jota pidetään yhtenä Suomen kauneimmista tapuleista. Katsomisen arvoinen on myös kirkkomaan reunalla sijaitseva kirkkovene.
Sijainti: Kuortaneen keskustassa, Kirkkotie 13
Puhelin: 06-5254116/Kirkkoherranvirasto
Avoinna: Kesäisin klo 9.00 – 16.00, opastus sovittavissa erikseen kirkkoherranvirastosta

Sarvikkaan kosket

Kaunis luonnonnähtävyys Lapuanjoessa Ylijoen kylässä. Kohdassa myöskin vanhan vesimyllyn rauniot.
Sijainti: Ylijoen kylässä Kantatie 66:n tuntumassa
Ajo-ohje: Pohjoisesta tultaessa käännytään Kantatie 66:lta vasemmalle Vanhatielle (tienviitta Sarvikas), joka ylittää Lapuanjoen ja Sarvikkaan kosken Sarvikkaan siltaa pitkin. Vanhatien ja Kantatie 66:n välissä paikoitustiloja.
Katso myös www.kalapaikka.net/sarvikkaankosket

Piiskoomänty

Kuortaneen Salmenkylän ehkä tunnetuin nähtävyys on piiskoomänty.  Piskoomännyn luona toimeenpantiin 1600-1800 -luvuilla melko yleiset raipparangaistukset. Piskoomännyn juurelta miehet lähtivät myös vapaussotaan vuonna 1918.

Paikalla esitetaulu.
Sijainti: Salmen kylässä
Ajo-ohje: Kantatie 66:lta käännytään Salmentielle, josta käännytään oikealle Ruonantielle.

Tervahauta

Aito tervahauta , joka alunperin tunnetaan Pitkämäen haudan nimellä ja josta käytetään nimiä Perälän, Honkolan tai Saarelanhauta. Saarelan Jussi oli viimeinen ammattipolttaja Kuortaneella, joka uurasti tervahaudalla vielä 1960-luvulla.

LC-Kuortane kunnosti tervahaudan ja on polttanut sen muutaman vuoden välein. Nykyisin tervahaudan polttoperinnettä jatketaan keskustaajamassa Aholankankaan alueella neljän vuoden välein Terwaviikko-tapahtumana heinäkuussa. Kuortaneelta on löytynyt lähes 400 tervahaudan paikkaa. Nimitys Kuortaneen nokiotta viittaa tähän 1700-1800 lukujen terva-aikaan. Noiden aikojen vauraus ja hyvinvointi perustuivatkin tervan myyntiin.
Sijainti: Ruonan kylässä
Ajo-ohje: Kuopion tieltä käännytään Sauna-ahon tielle, jota ajetaan n. 1.5 km.

Kaatialan louhos

Toiminnasta poistettu avolouhos, josta on vuosina 1942 – 1968 louhittu maasälpää ja kvartsia. Nykyään Kaatialan alue on kiintoisa käyntikohde, jonka hylkykivikasat ovat keräilijöiden ja korukiviharrastajien aarreaittoja. Louhokset ovat täyttyneet vedellä ja pienempää Kaatialan louhoksista käytetään paikkakunnan uimalana. Suurempi louhos on yli 40 metrin syvyisenä suosittu urheilusukelluspaikka.
Sijainti: Louhostie 340, Lentilä
Ajo-Ohje: Alavudelta päin kantatietä tultaessa lentokoneiden varalaskupaikan pohjoispäästä käännytään Hynniläntielle (tienviitta Mikkilä), josta opastus Kaatialan louhokselle. Mäyrystä tultaessa Seinäjoentieltä käännytään Hynniläntielle.

MUSEOT

Museoista vastaavan Kuurtanes-seuna omat sivut:
http://kuurtanes-seura.fi/

Talomuseo

Perustettu 1958 Kuortaneen keskustaan. Museoon kuuluu kuortanelaisia rakennuksia 1500-luvulta 1900-luvulle, viimeisin v.1994 rakennettu korsu “Pihkahovi” Museon esineistön kokonaismäärä on 2500. Talomuseon piha-alue toimii kesäsunnuntaisin näytelmien ym tapahtumien esittämispaikkana.

 

Talomuseon esittelyvideo: https://www.youtube.com/watch?v=5YfNkHt86ck&feature=youtu.be

Kirkkomuseo

Kirkkomuseona toimii Ala-Kuljun aitta Talomuseon alueella. Siellä voi nähdä mm vanhan alttaripöydän, alttaritaulun, 8-haaraisen kynttelikkö sekä ehtoollisviinikannuja. Puisia hautapaaluja taidokkaine koristeineen on niinikään nähtävillä. Myös jalkapuu ja häpeäpenkki ovat muistuttamassa entisaikojen kovasta kurista.

Korsumuseo

Kuortaneen sotaveteraanien rakentama korsu sijaitsee talomuseon alueella. Vierailija saa hyvä kuvan siitä, miten korsussa elettiin sodan aikana. Korsun esineet ja tavarat ovat aitoja, sotaveteraaneilta lahjaksi saatuja. Aseet on ostettu armeijan varastosta.

 

Klemetti-museo

Perustettu 1957 Kuortaneen keskustaan Armi ja Heikki Klemetin kesäkotiin, Talomuseon välittömään läheisyyteen. Museossa on runsaasti muistoja Armi ja Heikki Klemetin työstä sekä  suomalaisen kuorolaulun menneiltä vuosikymmeniltä. Kuortanelainen Heikki Klemetti (1876-1953) oli kuoronjohtaja, säveltäjä, kirjailija ja rakennustaiteen tutkija, valiokuoron Suomen Laulun perustaja sekä Ylioppilaskunnan Laulajien pitkäaikainen johtaja.

Klemetti-museon esittelyvideo: https://www.youtube.com/watch?v=2jrmOO_ENQw&feature=youtu.be
Sijainti: Kuortaneen keskusta, Kirkkotie 13

Talomuseo ja Klemetti-museo avoinna kesäisin.

Yhteydenotot:
Kuurtanes-seuran pj. Aino-Maija Niemelä 040-512 7652.
Myös opastettuja kulttuurikierroksia järven ympäri.