Aktiviteetit

GOLF

Kuortane Golfin 9-reikäinen kenttä on valmistunut heinäkuussa 2002. Perinnemaisemaan rakennetut väylät näyttävät helpoilta, mutta oikein sijoitetut esteet ja toisinaan pitkät karheikot tekevät siitä yllättävän haastavan. Väylät ovat hyvin rajattuja, vaikka varsinaista metsää kentällä ei juurikaan ole.

Erikoisuutena voidaan mainita tiiauspaikat, joita on neljällä väylällä kaksin kappalein. Näin toisella kierroksella nämä väylät ja mailan valinnat tulevat täysin erilaisiksi. Kuortaneen kenttä on tunnettu aikaisesta kauden aloituksesta, kenttä avautuu aina keväisin ensimmäisenä Pohjanmaalla.

Kentän suunnittelija Lassi-Pekka Tilander             www.kuortanegolf.fi

LAITESUKELLUS

Kaatialan louhos on toiminnasta poistettu avolouhos, josta on vuosina 1942 – 1968 louhittu maasälpää ja
kvartsia. Kirkasvetinen Kaatiala on sukeltajille kansainvälisesti tunnettu paikka, jossa arvioiden mukaan käy vuosittain pari tuhatta kävijää. Suurempi, yli 40 metriä syvä louhos on urheilusukeltajien suosiossa. Louhos soveltuu monimuotoisuutensa ansiosta monentasoisille sukeltajille ja paikalla järjestetään myös sukelluskursseja. Veteen pääsee matalasta päästä loivaa kaivostietä myöten sekä syvässä päässä olevia tikkaita pitkin. Louhoksessa on kattava luolasto, jossa on monia sivuhaaroja sekä aloitteleville sukeltajille paremmin soveltuvia pienempiä luolia, jotka ovat olleet kaivosauton kääntöpaikkoja. Louhoksen syvässä päässä on sukeltajien tuoma sukelluskello noin 20 metrin syvyydessä, lisäksi louhokseen on upotettu autonromu ja noin viiden metrin pituinen pienoislentokone.

ELÄMYSREITIT

Kuusiokunnat on täynnä erilaisia elämysreittejä ja ulkonaliikkumismahdollisuuksia.
Lähialueen erilaiset retkikohteet, näkötornit, elämysreitit, uimarannat, oudot paikat ja historialliset kohteet löydät kätevästi loytoretketblog.com sivustolta.

MINERAALIHARRASTUS

Kaatialan alue on kiintoisa käyntikohde, jonka hylkykivikasat ovat keräilijöiden ja korukiviharrastajien aarreaittoja. Kaivosteollisuuden aikana 1942-1968 Kaatialasta louhittiin pegmatiittia, jonka teollisesti hyödynnetyt päämineraalit olivat kalimaasälpä ja kvartsi.

KALASTUS

Kuortaneen läpi virtaava Lapuanjoki ja järvet mahdollistavat ympärivuotisen kalastusharrastuksen. Sarvikkaan koskialue on tunnettu erityisesti perhokalastajien keskuudessa. Kuortaneenjärvi ja nimensä mukainen Kuhajärvi ovat tunnettuja arvokkaasta ruokakalastaan, kuhasta. Kuortaneenjärvi yhtenä suurimmista luonnonvesistä Etelä-Pohjanmaalla on kiinnostava kalavesi.

Paikallinen kalastusseura ja muut toimijat pitävät hoitokalastuksella ja muilla kunnostustoimilla yllä kalavesien laatua. Hoitokalastus auttaa omalta osaltaan myös järvien ravinnekuormitukseen.

FRISBEEGOLF

Kuortaneelta löytyy ainakin kaksi yleisessä käytössä olevaa frisbeegolf rataa. Toinen sijaitsee Kuortaneen Urheiluopiston maastossa hyvien kulkuyhteyksien varrella (valm. v. 2013, 18 reikäiseksi v. 2018). Opiston metsässä oleva 18 reikäinen rata on suhteellisen helppokulkuinen, mutta paikoitellen haastavakin.

Uusin rata sijaitsee Mäyryn kupeessa, Malluusentie 425 KuortaneMalluusen frisbeegolfrata on vaativa 18-väyläinen metsä- ja peltorata maltillisilla korkeuseroilla. Väylien pituudet vaihtelevat reilusta 70 metristä aina hulppeaan yli 300 metrin väylään saakka. Radan par on 64, pituus reilut 2300 metriä ja väylien keskipituus näin ollen noin 130 metriä. Tarjolla on sekä tiukkia metsäpillejä että avoimia tykitysväyliä, joissa riittää myös OB:tä. Rata sijaitsee yksityisalueella Kuortaneella, mutta on pelattavissa toistaiseksi ilmaiseksi.

Kuortaneen Urheiluopiston DGP: www.frisbeegolfradat.fi/rata/kuortane_dgp/

Malluusen Frisbeegolfrata: www.malluusenfrisbeegolfrata.fi/