Vuoropäivähoidon perusteet

KUORTANEEN KUNNAN VUOROHOIDON PERUSTEET 1.5.2024

Vuorohoidolla tarkoitetaan ilta-, yö- ja viikonloppuhoitoa. Varhaiskasvatuslain mukaan vuorohoitoa on järjestettävä tarpeen mukaisessa laajuudessa (Varhaiskasvatuslaki 540/2018, §13). Vuorohoitoon ei ole subjektiivista oikeutta, vaan vuoropäivähoitoon on oikeus niillä lapsilla, joiden hoidon todellinen tarve perustuu molempien (tai ainoan) huoltajien vuorotyöhön tai kokopäiväiseen opiskeluun liittyvään tarpeeseen. Lapsen hoitoaika on huoltajan työaika työmatka-aikoineen sekä yövuoron jälkeinen 8 h lepoaika. Vuorohoidossa olevalle lapselle tulee järjestää keskimäärin 8 vapaapäivää kuukaudessa. Kuortaneella vuorohoito on keskitetty päiväkoti Kuperkeikkaan Touhutöppösten ryhmään. Vuorohoitoryhmän aukiolot vaihtelevat päivittäin ja työntekijät ovat töissä vain ennalta  varattujen hoitoaikojen mukaan (ei säännöllistä ilta/yö/viikonlopputyöntekijää).

Vanhempien harrastustoiminta tms. vapaa-ajanvietto ei edellytä kunnallisen vuorohoidon järjestämistä. Vuorohoitoa ei siis voi käyttää vanhempien vapaa-ajan menoihin, kauppareissuihin eikä huoltajan sairasloman takia. Toivomme rehellistä toimintaa. Vuorohoitoa tarvitsevien perheiden on pyydettäessä toimitettava työnantajalta tai opiskelupaikasta kirjallinen todistus epäsäännöllisistä työ- tai opiskeluajoista.

Iltahoidossa oleva lapsi tulee pääsääntöisesti noutaa klo 23.00 mennessä. Yöhoitoa tarvitsevat lapset tulevat päiväkotiin klo 21.00 mennessä. Mikäli hoito alkaa klo 21.00, huolehtivat huoltajat iltapesuista ja iltapalasta kotona.

Hoitoajat tulee varata Päikystä ennen sen sulkeutumista. Päikyn hoitoaikojen varauskalenteri lukkiutuu sunnuntai-iltana klo 23.59 alkavaa viikkoa seuraavan viikon osalta. Lasten hoitoaikailmoitusten perusteella laaditaan vuoroyksikön työntekijöiden työvuorosuunnitelmat. Mikäli hoitoaikailmoitusta ei ole toimitettu määräaikaan mennessä, lapselle ei pystytä varaamaan vuorohoitoa.

Jos lapsi on poissa varhaiskasvatuksesta sairastumisen tai muun syyn vuoksi tai hoitopäivä lyhenee huomattavasti, pyydetään huoltajaa ilmoittamaan siitä välittömästi hoitopaikkaan. Näin meillä on mahdollisuus siirtää työntekijäresurssia parempaan ajankohtaan lapsiryhmää ajatellen.

Jos työssä tai opiskelussa tapahtuvat muutokset johtavat vuorohoidon tarpeen lakkaamiseen, lapsen hoitopaikka voidaan vaihtaa toiseen tarvetta vastaavaan hoitopaikkaan. Oikeus varhaiskasvatuspaikkaan päättyy lapsen siirtyessä perusopetukseen. Mikäli vuorohoidolle on tarvetta vielä sen jälkeen, on paikkaa mahdollisuus hakea erillisellä hakemuksella aina 3. lk:n alkuun saakka.

Kyseisillä linjauksilla pyritään varmistamaan varhaiskasvatuslain mukainen henkilöstömäärä vuorohoitoyksikössä ja huomioimaan KVTES:n määräykset henkilöstön työaikajärjestelyistä. Epäselvissä asioissa kannattaa ottaa yhteyttä varhaiskasvatuspäällikköön.