Varaaminen

Eepos-kirjastoilla on useita, eri kirjastojen kokoelmista muodostuvia varauskokoelmia. Varauskokoelmalla on yhteinen varausjono.

Normaalivaraus

Normaalivaraus kohdistuu yhden varauskokoelman aineistoon. Noutopaikaksi on valittava joku tähän varauskokoelmaan kuuluvista kirjastoista. Normaalivaraus ei maksa mitään. Normaalivarauksista asiakas saa viestin, jossa olevan numeron avulla asiakas voi lainata sen varatun aineiston vaunusta myös itsepalveluaikana.

Seutuvaraus

Seutuvaraus kohdistuu toisen kirjaston varauskokoelman aineistoon. Voit valita noutopaikaksi minkä tahansa Eepos-kirjaston. Varaamasi aineisto kuljetetaan valitsemaasi kirjastoon. Seutuvarauksen kuljetus maksaa kaksi euroa/laina. Seutuvaraukset voi noutaa myös itsepalveluaikana, jos maksaa niiden kuljetusmaksut eepos.finna.fi-sivulla etukäteen. Sovi noudosta kirjaston henkilökunnan kanssa etukäteen.

Voit varata aineistoa verkkokirjaston kautta tai missä tahansa Eepos-kirjastossa. Kirjaston omista kokoelmista varaaminen ei maksa mitään.

Varausten tekeminen ja niiden hallinnointi onnistuu kätevimmin verkkokirjastossa. Tee ensin tiedonhaku. Voit tehdä varauksen joko suoraan hakutuloksista tai klikkaamalla teoksen nimeä ja siirtymällä teostiedot -sivulle. Klikkaa Varaa -painiketta ja valitse, mistä kirjastosta haluat noutaa teoksen. Voit määritellä Omat tiedot -välilehdellä myös ensisijaisen noutopaikan, jolloin palvelu valitsee tämän kirjaston oletuksena. Ensisijaisen noutopaikan voi kuitenkin aina ohittaa ja valita noutopaikan itse. Jos omaa noutopaikkaasi ei ole valikossa, valitse varaustyypiksi seutuvaraus.

Jos et vielä ollut kirjautunut sisään, pyytää järjestelmä sinua kirjautumaan tässä vaiheessa. Varauksen voi peruuttaa verkkokirjastossa, jos sitä ei ole vielä käsitelty eikä teos ole vielä matkalla tai noudettavissa. Jos varaus on ehditty jo käsitellä, onnistuu peruuttaminen ottamalla yhteyttä noutopaikaksi valittuun kirjastoon. Pikalainoja ei voi varata.

Noutoilmoitus saapuneesta varauksesta

Saat kirjastolta noutoilmoituksen, kun varaamasi teos on noudettavissa kirjastossa.
– Noutoilmoitus lähetetään valintasi mukaan joko sähköpostina, tekstiviestinä tai kirjeenä. Ilmoitustavan näet verkkokirjaston Omat tiedot-välilehdeltä. Varatun e-kirjan ilmoituksen saat aina sähköpostitse.
– Ilmoitustavan muutos onnistuu verkkokirjaston Omat tiedot -välilehdellä lomakkeella “Tee viestiasetusten muutospyyntö”. Tieto välityy kirjaston henkilökunnalle, joka tekee toivomasi muutokset asiakastietoihisi.
– Jos et halua hyödyntää verkkokirjastoa varauksen tekemisessä, onnistuu varauksen tekeminen myös ottamalla yhteyttä kirjaston asiakaspalveluun, p. 040 668 3336.