Piiskoomänty
Salmen kylässä Kuortaneella sijaitseva Piiskoomänty seisoo yhä muistuttamassa meitä menneistä ajoista ja oikeuskäytännöistä, jotka ovat jääneet historiaan. Vuonna 2002 tehdyn kuntoarvion perusteella Piiskoomännyn arvioidaan kasvaneen paikallaan jo 1800-luvun alusta lähtien.
Raipparangaistuksia toimeenpantiin puun juurella aina 1800-luvun loppupuolelle saakka. Piiskaamisen suoritti virallinen piiskaaja, niin sanottu profossi. Rangaistuksen ankaruus vaihteli rikoksen mukaan, ja piiskattava saattoi saada 20–40 paria raipaniskuja. Rangaistava sidottiin mäntyyn kasvot puuta vasten siten, että jalat eivät yltäneet maahan. Tapahtuma oli julkinen ja keräsi usein paikalle runsaasti yleisöä.
Piiskoomännyn juurella koettiin monia raskaita kohtaloita, sillä kaikki eivät rangaistuksestaan selvinneet – osa menehtyi vammoihinsa tai vammautui pysyvästi.
Sijainti: Salmen kylässä
Ajo-ohje: Kantatie 66:lta käännytään Salmentielle, josta käännytään oikealle Ruonantielle. Piiskoomännyn juurella on esitetaulu.
Tekstin lähde: Piiskoomännyn juurelta: Kuortaneen Salmen kyläkirja. Toim. Alpo Ranta-Maunus.
Kuortaneen miehet lähtivät joukolla piiskoomännyn juurelta Vapaussotaan vuonna 1918. Piiskoomännyn läheisyydessä on myös vapaussotaan lähdön muistomerkki, joka on pystytetty vuonna 1996.
Männyn viereisessä Salmen talossa pidettiin kihlakunnan käräjiä, josta edettiin viereiselle piiskoomännylle toimittamaan rangaistus rikolliselle.