Museot ja näyttelyt

Talomuseo

Perustettu 1958 Kuortaneen keskustaan. Museoon kuuluu kuortanelaisia rakennuksia 1500-luvulta 1900-luvulle, viimeisin v.1994 rakennettu korsu “Pihkahovi”; Museon esineistön kokonaismäärä on 2500. Talomuseon piha-alue toimii Juhannuksen tienoilla kesäteatterinäytelmien esittämispaikkana.

Lisätietoa: https://kuurtanes-seura.fi/talomuseo/

Kirkkomuseo

Kirkkomuseona toimii Ala-Kuljun aitta Talomuseon alueella. Siellä voi nähdä mm vanhan alttaripöydän, alttaritaulun, 8-haaraisen kynttelikkö sekä ehtoollisviinikannuja. Puisia hautapaaluja taidokkaine koristeineen on niinikään nähtävillä. Myös jalkapuu ja häpeäpenkki ovat muistuttamassa entisaikojen kovasta kurista.

Lisätietoa: https://kuurtanes-seura.fi/kirkkomuseo/

Korsumuseo

Kuortaneen sotaveteraanien rakentama korsu sijaitsee talomuseon alueella. Vierailija saa hyvä kuvan siitä, miten korsussa elettiin sodan aikana. Korsun esineet ja tavarat ovat aitoja, sotaveteraaneilta lahjaksi saatuja. Aseet on ostettu armeijan varastosta.

Lisätietoa: https://kuurtanes-seura.fi/korsumuseo/

Klemetti-museo

Perustettu 1957 Kuortaneen keskustaan Armi ja Heikki Klemetin kesäkotiin, Talomuseon
välittömään läheisyyteen.
Museossa on runsaasti muistoja Armi ja Heikki Klemetin työstä sekä suomalaisen
kuorolaulun menneiltä vuosikymmeniltä. Kuortanelainen Heikki Klemetti (1876-1953) oli
kuoronjohtaja, säveltäjä, kirjailija ja rakennustaiteen tutkija, valiokuoron Suomen Laulun
perustaja sekä Ylioppilaskunnan Laulajien pitkäaikainen johtaja.

Lisätietoa: https://kuurtanes-seura.fi/klemettimuseo/

Sijainti: Kuortaneen keskusta, Kirkkotie 13, 63100 Kuortane
Talomuseo ja Klemetti-museo avoinna kesäisin.

Yhteydenotot:
Kuurtanes-seuran pj. Aino-Maija Niemelä 040-512 7652.

 

NÄYTTELYT

Iivari Honkola (19.7.1898 – 25.12.1970) oli kuortanlaissyntyinen taitelija, joka eli ja vaikutti kotipaikkakunnallaan lähes koko elämänsä ajan. Iivari Honkola oli 1800-luvun kansanmestareitten tradition jatkaja, joka tallensi kuviinsa kuortanelaisen kyläyhteisön häviämässä olevia tapoja ja kansanperinnettä. Honkola opiskeli mm Helsingin taideyhdistyksen piirustuskoulussa. Hänen teoksiaan oli ensi kerran näytteillä vuonna 1928 Helsingissä, jossa hän herätti huomiota väreillään ja sommittelukyvyllään. Suomen Taiteilijaseuran jäseneksi Honkola hyväksyttiin vuonna 1931. Pysyvä näyttely koostuu 15:sta öljyväri-ym työstä sekä 12:sta monotypiasta.

Iivari Honkolan pysyvä näyttely on kunnanviraston pääaulassa, osoitteessa Keskustie 52. Näyttely on avoinna arkisin virastoaikana, suljettu heinäkuussa.
Pääsymaksu: Ei pääsymaksua
Tiedustelut: Kuortaneen kunta 06-2525 2000

Kuortaneen keskustassa sijaitsevassa Kuortaneen kirjaston näyttelytilassa järjestetään erilaisia taide- ym. näyttelyitä noin 12 kpl vuodessa. Kulloinkin meneillään olevasta näyttelystä voi tiedustella kirjastosta. Kirjaston kotiseutuhuoneessa on pysyvä kotiseutukokoelma, joka sisältää mm kuortanelaissyntyisistä Alvar Aallosta ja Heikki Klemetistä koottua kirjallista aineistoa sekä Aalto-maljakkokokoelman.

Avoinna: ma-to klo 12-19, pe 10-16, la-su suljettu
Pääsymaksu: Ei pääsymaksua
Tiedustelut: 06-252 52592