KUORTANE KUUDESSA TUNNISSA

Kun aikaa on vähän, se on hyvä käyttää laadukkaasti – ja mikäpä olisikaan laatuisampaa kuin Kuortane. Keräsimme Kuortane-tärpit, joiden kokemiseen riittää lyhyempikin aika. Varoitamme kuitenkin, että pikapiipahdus Kuortaneella saattaa aiheuttaa pakottavan paluun himon ja tarpeen viivähtää meillä pidempään!

Kävele Kirkkorannassa
Kirkkorannan kävelyllä voi kokea Kuortaneen valokuvauksellisimmat kohteet samalla kertaa: Vaikuttava puukirkko ympäristöineen, historiamatkalle vievät museot ja unelmainen hiekkaranta. Tällä reitillä otat lomasi kauneimman Instagram-kuvan. Vaikeinta on vain valita, minkä julkaisisit, joten julkaise ne kaikki! Muista etsiä uimarannan tuntumasta oikea, vanha kirkkovene. Hästägöi vaikka #kuortane #kuortanekirkkotie #kirkkovene

Kipaise kirjakauppaan
Kuortaneen kirjakauppaa ei turhaan sanota pieneksi aarreaitaksi. Vanhassa, tunnelmallisessa talossa pääkadun varrella sijaitseva kirjapuoti tarjoaa kansainvälisten bestsellereiden lisäksi aina myös paikallisia tuotteita, kirjoista muuhun taiteeseen. Kirjakaupan kynnyksen yli astuva turisti huokaa usein ihastuneena: ”Miten täällä voi olla tällainen kauppa!” Kaupalla on pitkä historia, se on palvellut kirjannälkäisiä jo vuodesta 1931. Koe itse: Keskustie 30.

Kun nälkä iskee
Keskustasta saa pitsaa, kebabia ja keittolounasta ja kahvilan herkkuja. Kokeile myös kesäaikaan palvelevaa virvoittavaa 4H-nuorten pyörittämää Kesäpesää uimarannalla. Kuortane Golfin Kuharanta noin 5 km keskustasta on laadukas lounaspaikka. Kuortaneen urheiluopistolla on useita ravintoloita. Lisämausteena saatat päästä samaan pöytään olympiatason painijan tai aitajuoksijan kanssa.

Kuumalle hiekalle
Mainitsimmeko jo upean hiekkarannan? Suomen Rivieraksi kutsuttu Kirkkoranta on liikanimensä veroinen. Jos ei kansainvälisiä filmitähtiä nyt aivan tungokseksi asti ole, ranta kuitenkin kutsuu auringonpalvojia läheltä ja kaukaa.

Käry käy tervahaudalla
Tervanpolttoperinteestään tunnetun Kuortaneen tunnetuin tervahauta sytytetään yhä joka kolmas kesä. Seuraavan kerran vuonna 2022. Tervahauta on pyöreä, matala, yleensä mäntyhaloista tehty tiivis rakennelma, jota poltetaan useita vuorokausia niin, että polton seurauksena syntyy tervaa. Keskustan lähellä sijaitsevan tervahaudan tervasta valmistetaan monenlaisia tervatuotteita.

Kun jalat eivät riitä
Kuortane on urheilupitäjä, mutta aina ei tarvitse vetää maitohapoille. Polkupyörällä pääset kuitenkin nopeasti paikasta toiseen, jos haluat tutustua Kuortaneeseen hieman keskustan aluetta kauempaa. Pyöriä vuokraavat ainakin Urheiluopisto ja Hiekkarannan Bed and breakfast. Miltä maistuisi letkeä pyöräily muutaman kilometrin päähän Ruonan kulttuurimaisemaan? Komeat, hyvinpidetyt kaksikerroksiset pohjalaistalot keltaisine kuisteineen ovat järvimaisemassa näky, jonka kohdalla ei auta kuin jarruttaa. Reippaammat polkaisevat vaikka Kuortaneen korkeimmalle kohdalle, Jäkälämäen kodalle tai Sarvikkaankoskille 15 kilometrin päähän.

Selfie-tärpit X 6
Piiskoomänty
Kuortaneen piiskoomänty
Kirkkorannan hiekkaranta
Kuortaneen kirkkoranta.
Ruonan silta
Ruonan vanha kivisilta
Kirkkovene

Tervahauta

Sarvikkaansilta

Kuortane X-files eli tätä et tiennyt Kuortaneesta

* Pyövelin hommaa oli piiskaaminen, kun Kuortaneen Piiskoomännyn juurella pantiin raipparangaistuksia toimeen 1600-1800 -luvuilla. Raippa raikasi yleisön nähden, sillä ruumilliset häpearangaistukset olivat suuren suosion saaneita tapahtumia. Viimeisen kerran Piiskoomännyn alla annettiin piiskan laulaa vuonna 1982. Silloin kyse oli kuitenkin kesätapahtuman ohjelmanumerosta.

* Vahvistamattomien lähteiden mukaan Kuortaneen Kaatialan louhoksella liikkuu kummitus. ”Lörpöttäväksi piruksi” sitä on nimitetty. Kaatialan louhos on suosittu sukeltajien kohtaamispaikka.

* Kuortane on kelvannut tapahtumapaikaksi myös fiktiivisessä kirjallisuudessa. Muusikko Pauli Hanhiniemen esikoisromaani kertoo baaria Kuortaneella pitävistä kaveruksista. Antti Tuurin Wallenbergissa liikutaan myös Kuortaneella ja kerrotaan Jaakko Wallenberg -nimisen henkilön perustamasta uskonlahkosta.

* Wallenbergin oppeja jatkoi vasulaisuudeksi kutsuttu liike. Se on kiinnostava jakso Kuortaneen historiassa. Vainotut vasulaiset joutuivat kulkemaan kokouksiinsa sivupolkuja pitkin. Tiemmä Mäyryn kylässä on yhä sivupolku, ”uskon ja hengen juntu”, jota pitkin herätysliikkeen jäsenet taivalsivat salaisiin kokouksiinsa. Kuortaneella virisi siis hieman toisenlainen kristillinen henki kuin eteläpohjalaisittain on totuttu. Siinä missä körtit kulkivat päät painuksissa ja pelkäsivät ankaraa Herraa, vasulaiset tanssahtelivat ja kallistelivat viinapaukkujakin.

* Kuortaneella on vietetty rajatiedon tapahtumaa Ultrapäiviä jo vuodesta 1987. Ufot, energiahoidot ja aurojen tulkinta kiinnostavat.