Kylät ja yhdistykset

Porraslampi- seura

toimii kuntamme pohjoisimpana kyläyhdistyksenä Porraslammen ympäristössä. Kylällä vireää toimintaa jota kylän nettisivut hienosti esittelevät.

Salmen kyläseura

on Kuortaneenjärven rantamaisemissa pohjoisin kyläseuramme. Kylä sijaitsee tärkeän vesistöreitin varrella ja oli jo 1700 – luvulla tärkeä kauppapaikka. Terva ym. kauppatavaraa kulki sen kautta Lapuanjokea aina Uuteen Kaarlebyyhyn asti. Nykyään vesistön ylittää Salmen silta ja sen kupeessa kylän yhteinen uimaranta ja Salmiranta sauna-, kokous- ja vuokramökkitila. Kylällä paljon kesämökkejä.

Ruonan kylä

sijaitsee myös kunnan pohjoisosassa ja on tunnettu mm. Suomen sodan taistelupaikoistaan, Ruonan sillasta ja vanhasta pappilastaan, joka nykyään toimii Lapuan Hiippakunnan kurssi- ja koulutuskeskuksena, Hiippakuntakartanona. Kylätoiminta aktiivista mm. erilaisten hankkeiden kautta.

Länsirantaaset

asuttavat Kuortaneenjärven länsirantaa. Kylällä kauniita hyvinsäilyneistä pohjalaistaloja, kaksfooninkisia, pihapiireineen. Kylää elävöittää runsas loma-asutus. Kylä sijaitsee vastapäätä kunnan keskustaa ja talvisin liikkuminen keskustaan lyhenee muutamaan kilometriin.

Keskustan alueella

toimii Kylänraitti ry ja se on kuntamme uusin kyläyhdistys. Sen toiminta hakee vielä uomiaan. Kunnan keskusta on palveluiden, harrastusten ja museioiden sijaintipaikka.

Mäyryn kyläyhdistys

Järven eteläpäässä on Mäyryn kyläyhdistys.Tällä hetkellä Mäyry tunnetaan varmaankin parhaiten siellä syntyneestä taiteilijasta Soile Yli-Mäyrystä. Soile Yli-Mäyryn taidehalli sijaitsee lähellä Seinäjolle kulkevaa tietä ja on taiteilijan synnyikodin miljöössä. Kylä tunnetaan myös Golfkentästä ja Mäyryn Neste on suosittu tankkauspaikka 66 -tien varressa. Kyläyhdistyksellä on vuokrattavana mielenkiintoinen Piilopirtti, aidossa ympäristössä.

Leppälän Maa- ja kotitalousseura

Kunnan itäisin toimiva kyläyhdistys on Leppälän Maa- ja kotitalousseura.
Se toimii Leppälän-kylän ja Kaarangan alueella. Kylällä teollisuutta ja suuria maatiloja. Kyläyhdistys kunnostaa mm. Maamiesseurantaloa entistä ehonpaan kuntoon.

Etukuurtanelaaset

Etelästä tultaessa on ensimmäisenä kunnan kyläyhdistyksistä vastassa Etukuurtanelaaset Ylijoen ja Lentilän kylissä. Sarvikkaankosket kalastusmahdollisuuksineen ja Kaatialan louhoksen alue sukellusmahdollisuuksineen ovat suosittuja retkeily- ja harrastuspaikkoja.

KYLÄMME OVAT ELÄVIÄ JA NIISSÄ ON VIREÄÄ TOIMINTAA !

Porraslampi-seura ry. pj. Mari Heroja-Anttila, mari.herojaanttila(at)gmail.com tai porraslampi(at)gmail.com040 7569072, Porraslampi-seuran facebook-sivu

Salmen Kyläseura ry. pj. Leena Sillgren, salmen.kylaseura(at)gmail.com, 0400-859866,

Ruonan Rinki ry. pj. Riitta Koskinen, rullaliisa(at)gmail.com tai ruonanrinki(at)gmail.com, 040 860 1153, Ruonan rinki kotisivu, Facebook

Länsirantaaset ry: pj. Tanja Takala, tanjamaarit.takala(at)gmail.com, Länsirantaaset kotisivu, Facebook

Kylänraitti ry.

Mäyryn kyläyhdistys ry. pj Kari Matikainen, kari.matikainen1(at)gmail.com, 0400-865074. Facebook

Leppälän Maa- ja kotitalousseura ry. leppalanmks@gmail.com, Leppälän mks kotisivu, Facebook

Etukuurtanelaaset ry. pj. Helena Salonen, helena.salonen22(at)gmail.com. Facebook