Päivitetyt koronaohjeet varhaiskasvatukseen ja kouluihin

Korona-aikana kouluun tai varhaiskasvatukseen ei tulla oireisena

Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet, maku-ja hajuaistin osittain tai kokonaan häviäminenja päänsärky.
Jos lapsi sairastuu päivän aikana, oireinen lapsi siirretään välittömästi erilliseen tilaan odottamaan huoltajaa aikuisen valvonnassa. Koulun/varhaiskasvatuksen työntekijävälttää lähikontaktia sairastuneeseen säilyttäen riittävän etäisyyden.
Oireisten tulee herkästi hakeutua koronavirustestiin.

Tarkemmat ohjeet: Koronaohjeet varhaiskasvatukseen ja kouluihin

Lapset ja covid-19-koronavirus

Aikuisväestön rokotusten edettyä on lasten suhteellinen osuus koronatapauksista noussut. Tähän on vaikuttanut myös runsas altistuneiden testaaminen muun muassa koulussa tapahtuneiden altistumisten jälkeen, jolloin myös oireettomat tartunnat on tunnistettu kattavammin kuin muissa ikäryhmissä.
Koronavirustauti on lapsilla ja nuorilla yleensä lieväoireinen.
Myös terve nuori voi sairastua vakavasti tai saada jälkitaudin tai -seuraamuksen koronainfektiosta, mutta se on harvinaista. Perussairaus ja/tai sen hoito voivat heikentää immuunipuolustusta ja sitä kautta lisätä vakavan taudin riskiä. Myös itse perussairaus voi vaikeutua korkeakuumeisen koronavirusinfektion aikana.
Koronavirusinfektioon voi liittyä erilaisia jälkitauteja tai -seurauksia.

Lisätietoa: Lapset ja covid-19-koronavirus