Urheiluopistoa kehitetään isosti tulevaisuuteen

Teksti: Susanna Korkiatupa
kuva: Kuortaneen urheiluopisto

Kuortaneen urheiluopistolla on parhaillaan menossa mittava investointikokonaisuus. Uudistukset aloitettiin jo viime vuonna. Kokonaisuudessaan viiden vuoden aikana kasvuun tehtävät investoinnit ovat arvoltaan noin 16 miljoonaa euroa. Kasvusta hyötyvät kaikki: kunta, asukkaat, vierailijat ja yritykset.

Palloiluhallin rakentaminen aloitettiin kuluvan vuoden keväällä. Halliin tulee sisälle täysmittaiset jalkapallo ja pesäpallokentät ja se on kokonaisuudessaan lähes 10 000 m2. Halli rakennetaan valtatie 66:n suuntaisesti tien viereen, joten siitä tulee myös merkittävä uusi maamerkki.

– Kuortaneen kunta on oleellisesti mukana palloiluhallin mahdollistamisessa. Kunta rakentaa hallin ja me vuokraamme kiinteistön kunnalta, joten hanke on yhteinen, kertoo Kuortaneen Urheiluopiston toimitusjohtaja Jussi Töyrylä.

Halli valmistuu maaliskuussa 2019. Ensi vuonna valmistuu myös vanhan huoltohallin tilalle noin 2000m2 kokoinen telinevoimisteluhalli, jonka kustannuksista urheiluopisto vastaa yksin. Uudet huoltohallit tehdään uuden palloiluhallin läheisyyteen Sysilammentien länsipuolelle.

Hallittua kasvua

Molempien hallien vaikutuksesta asiakasmäärät tulevat kasvamaan, joten uutta majoitustilaa ja laajempia ravintolapalveluita tullaan tarvitsemaan.

– Laajennamme hotellia siten, että nykyisen hotellin jatkeeksi tulee lisää hotellihuoneita. Tänä keväänä meille valmistui jo uusi majoitusyksikkö, Kostintupa. Kaikkinensa majoituskapasiteettia tulee kesäkaudella olemaan 825 yöpyjää, Töyrylä kertoo.

Myös ravintola- ja keittiötiloja peruskorjataan ja laajennetaan lähivuosien aikana. Laajennusten yhteydessä on tärkeää panostaa lisäksi ympäristörakentamiseen. Kun kokonaisuus on valmis, tulee Urheiluopiston alue taas näyttämään ihan uudenlaiselta ja entistä viihtyisämmältä.

Lisää työpaikkoja

Investointien valmistumisen jälkeen kasvanut toiminta tuo arviolta 20–30 henkilötyövuotta lisää.

– Kasvu on kaikille hyvästä. Kuntaan tulee lisää verotuloja ja ostovoimaa, näin vaikutukset heijastuvat koko alueeseen. Uudet, tuhannet majoittuvat asiakkaat tarvitsevat ja käyttävät ruokakauppoja ja bensa-asemia sekä kaikkia muitakin lähialueen palveluita, Töyrylä huomauttaa.

Taloudellisesti investointiprojekti on iso satsaus, johon on valmistauduttu jo vuosien ajan pitämällä talous kasvussa. Tässä onkin onnistuttu, mikä on antanut investoinneille hyvät lähtökohdat.

Kesän uutuudet ja vanhat tutut

Opistolta saa vuokrata muun muassa fatbikeja ja SUP-lautoja. kuva: Kuortaneen Urheiluopisto

Kesäksi Kuortaneen Urheiluopistolle tulivat uutuutena SUP-laudat. Suppailemaan pääsee ohjatusti, mutta lautoja voi vuokrata myös omatoimikäyttöön. Toinen uutuus on frisbee golfin yhdeksän lisäväylää, josta kiitos kuuluu Kuortaneen Lions Clubille. Viime kesäksi hankitut fatbiket ovat edelleen kovassa käytössä ja mukavia pyöräilyreittejä lähtee opiston maastosta. Juuri alkanut merkityn maastopyöräreitistön kehittämishanke valmistuu vuoden kuluessa, ja merkittyjä reittejä pitkin pääsee ajelemaan kesällä 2019. Jo nyt käytössä on kuitenkin hyvin polkuja, metsäteitä ja ladunpohjia. Kesän suosikkilajeja ovat myös melonta, soutu ja uinti. Urheiluopistolta voi vuokrata kanootteja ja soutuveneitä. Opiston alueella voi harrastaa yli 70 eri lajia, joten valinnanvaraa löytyy.

Kesäisin Urheiluopiston asiakkaina nähdään erityisen paljon nuoria, kun Sport camp -leirit ovat käynnissä. Leireillä pääsee kokeilemaan ei-niin-perinteisiä lajeja keppihevostelusta erilaisiin tansseihin ja e-sporttiin. Urheilurippikoululeirien lisäksi kesällä järjestetään myös suurleirit EppuSporttis ja Tervis-liikuntaleiri. Kaikkiaan leireille osallistuu kesän aikana satoja nuoria.

Katso lisätiedot kaikista leireistä ja tapahtumakalenteri osoitteesta www.kuortane.com. Leireistä lisätietoa löytyy kohdasta Palvelut Lapset ja nuoret