Tuula Loukolasta Kunnon Kuntalainen 2022

Kuortaneella vuoden 2022 Kunnon Kuntalaiseksi valittiin tanssiryhmä Vinteliskan parissa monta vuosikymmentä toiminut Tuula Loukola. Palkinto luovutettiin hänelle Kuortaneen Osuuspankilla tiistaina 21.2.2023. Tunnustusta on jaettu paikkakunnalla vuodesta 1982 saakka.

Kuortaneella vuoden 2022 Kunnon Kuntalaiseksi valittiin Vinteliskan parissa monta vuosikymmentä toiminut Tuula Loukola. Palkintoa oli luovuttamassa Kuortaneen Osuuspankin toimitusjohtaja Suvi-Katariina Kangastie ja kunnan vapaa-aikasihteeri Jonna Hakala. Tilaisuudessa oli mukana myös Tuulan puoliso Raimo Loukola.

Kuortaneen kunnan sivistyslautakunta sai kuntalaisilta esityksiä sopivista henkilöistä, joista Loukola valikoitui tunnustuksen saajaksi. Loukola on luotsannut ja ohjannut Vinteliskaa monen vuosikymmenen ajan ja liikuttanut vuosien varrella paljon ihmisiä. Häntä luonnehditaan ohjaajana ja opettajana pidetyksi, tsemppaavaksi, huolehtivaksi ja jämäkäksi.

Kunnon Kuntalaisen kriteereinä ovat: aktiivinen kunto- ja terveysliikunnan tiedottaja, aktiivinen talkoolainen, harrastaa itse aktiivisesti kunto- ja terveysliikuntaa, toimii aktiivisesti vetäjänä lapsille, nuorille tai aikuisille tarkoitetussa liikunnassa sekä toimii muuten aktiivisesti paikkakunnan liikuntakulttuurin hyväksi.

Palkintoa oli luovuttamassa kunnan vapaa-aikasihteeri Jonna Hakala sekä Kuortaneen Osuuspankin toimitusjohtaja Suvi-Katariina Kangastie. Lisäksi palkitsemistilaisuudessa oli läsnä Tuula Loukolan puoliso Raimo Loukola, joka on myös tehnyt paljon töitä Vinteliskan eteen. Tuula Loukolaa on esittänyt Kunnon Kuntalaiseksi Vinteliskan jäsenet. Tunnustus tuli Loukolalle täytenä yllätyksenä, mutta positiivisena sellaisena.

Tuula Loukola kertoi palkitsemistilaisuudessa Vinteliskan eri vaiheista ja tapahtumarikkaasta historiasta. Loukola lopetti Vinteliskan vetämisen runsas vuosi sitten, mutta kaikkien onneksi Vinteliskan toiminta on jatkunut senkin jälkeen Sari Nevansuun johtamana.

– Oli vuosi 1978, kun minä sain Kuortaneelta matematiikan opettajan työn, ja Raimo oli ollut jo täällä parisen vuotta. Olimme tavanneet toisemme kansantansseissa ja olimme esiintyneet aktiivisesti Helsingissä. Kuortaneella ei ollutkaan kansantanssiryhmää.

Edesmenneen kansalaisopiston rehtorin Harri Vehniän ehdotuksesta ryhmä perustettiin ja sitä alettiin vetämään kansalaisopistossa. Kaikkiaan Loukolalle kertyi 43 vuotta ohjaamista, jonka aikana esityksiä ja matkoja oli runsaasti. Matkoja oli niin Suomen sisällä kuin ulkomaillakin, ja Kuortaneen nimi jäi monelle mieleen tanssiryhmän ansiosta. Kaikkein tärkeintä Vinteliskan toiminnassa on ollut kuitenkin ilo.

– Tanssi on ihanaa. Se tuottaa iloa, kun tanssii, tanssii yksinänsä musiikin tahtiin ja vielä kivemmalta se tuntuu, kun tanssii parin kanssa ja huomaa, että tanssi synkkaa yhteen, kertoo Loukola.

Ilon lisäksi parasta on ollut vuosien varrella syntynyt tiivis porukka ja yhdessä tekeminen toisia tukien. Enimmillään Vinteliskassa on ollut 12 paria sekä laulajia ja soittajia.

Edelleen Loukolat pyrkivät käymään laulamassa Vinteliskan taustalla esiintymisissä ja toivovat, että ilo välittyy katsojillekin.

*******************

Kunnon Kuntalainen – tunnustus

Pohjanmaan Liikunnan ja Urheilun (PLU) käynnistämä Kunnon Kuntalaisen valinta suoritetaan vuosittain Kuortaneen sivistyslautakunnan toimesta. Palkitsemisen tavoitteena on edistää kunto-, harraste- ja terveysliikunnan arvostusta sekä terveellisiä elämäntapoja. Kuortaneen kunnan liikuntatoimi on pyytänyt esityksiä Kunnon Kuntalaisista. Kyseisen tunnustuksen voi saada vain kerran, ja kuntalaisen tulee olla esimerkillinen toiminnassa kunto- ja terveysliikunnan sekä fyysisen kulttuurin alueella;

-toimimalla aktiivisena kunto- ja terveysliikunnan tiedottajana.

-toimimalla aktiivisena talkoolaisena.

-harrastamalla itse esimerkillisen aktiivisesti kunto- ja terveysliikuntaa.

-toimimalla aktiivisesti vetäjänä lapsille, nuorille tai aikuisille tarkoitetussa liikunnassa.

-toimimalla muuten aktiivisesti paikkakunnan liikuntakulttuurin hyväksi.

 

Kunnon kuntalainen -tunnustuksen ovat Kuortaneella saaneet seuraavat henkilöt:

2022 Tuula Loukola
2021 Kuortaneen Kunto
2020 Reijo Lepistö
2019 Rauno Laitila
2018 Raimo Kallioniemi
2017 Tuula Keski-Heikkilä
2016 Jorma Liinamaa
2015 Jaakko Peltokangas
2014 Jorma Laitila
2013 Jorma Perkkiö
2012 Seppo Nevansuu
2011 Mikko J. Mäkinen
2010 Annu Ridanpää-Taittonen
2009 Heikki Kahra
2008 Ari Yli-Kaatiala
2007 Petri Stevander
2006 Jussi Taittonen
2005 Anna-Leena Pirhonen
2004 Eero Hautala
2003 Matti Yli-Nisula
2002 Esko Tuovila
2001 Kaija Ranta-Maunus
2000 Mauno Sippola
1999 Aarno Kivekäs
1998 Pekka Kangastie
1997 Niilo Kovaniemi
1996 Tiina P. Lassila
1995 Tapani Kesti
1994 Matti Yli-Isotalo
1993 Jarmo Hietakangas
1992 Heikki Savela
1991 Seppo Kallamäki
1990 Oiva Keski-Heikkilä
1989 Tapani Hakola
1988 Heli Mäkinen
1987 Harri Takaneva
1986 Helena Hyytiäinen
1985 Pertti Peltokangas
1984 Erkki Takalampi
1983 Jaska Vierre
1982 Jalmari Rantanen