Tiedote koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi

1. Kunta seuraa jatkuvasti viranomaisten tiedottamista ja toimii sen perusteella. Toimista tiedotetaan kunnan kanavissa.

2. Kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka. Lisäksi suositellaan, että myös muiden kokoontumisten järjestäjät harkitsevat riskiarvioiden pohjalta vastaavien tilaisuuksien järjestämistä.

3. Matkustamista tulee välttää, jos se ei ole pakollista.

4. Ulkomailta palaavien tulee pysyä kotona kaksi viikkoa. Lasten, nuorten ja opiskelijoiden tulee sopia päiväkoteihin ja oppilaitoksiin palaamisen ajankohdasta ja poissa-olosta yhdessä palvelutuottajan tai koulutuksen järjestäjän kanssa.

5. Tartuntojen vähentämiseksi tulee rajoittaa ei-välttämätöntä toimintaa, kuten lähikontakteja harrastetoiminnassa ja muulla vapaa-ajalla.

6. Vältä vierailua riskiryhmiin kuuluvien parissa. Kontaktoi riskiryhmään kuuluvia mahdollisuuksien mukaan muuten kuin vierailemalla.

7. Muista perussääntö: flunssa- tai muissa oireissa ei mennä töihin, kouluun tai harrastuksiin.

 


Ajankohtaista tietoa saat myös seuraavilta sivuilta:
THL: https://thl.fi/fi/
Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri: http://www.epshp.fi/
Kuussote: https://www.kuussote.fi/
Kuusiolinna Terveys: https://www.kuusiolinna.fi/


OHJEITA INFEKTIOLTA SUOJAUTUMISEEN
Koronavirustartuntoja (kuten muitakin hengitystieinfektioita, vatsatauteja ja matkaripulia) voidaan ehkäistä seuraavin toimin:

• Tehosta omaa käsihygieniaasi: pese kädet vedellä ja saippualla. Jos niitä ei ole saatavilla, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta.
• Käytä kertakäyttöpyyhkeitä käsien kuivaamiseen.
• Älä käytä yhteispyyhkeitä.
• Vältä kosketusta eläimiin ja niiden eritteisiin, etenkin ruokamarkkinoilla, missä myydään paljon eläviä ja kuolleita eläimiä.
• Noudata epidemia-alueilla paikallisten viranomaisten ohjeita ja suosituksia taudin torjunnasta.

Pese kätesi aina
• kun tulet ulkoa sisään
• ennen ruoan laittoa ja ruokailua
• wc-käynnin tai vaipan vaihdon jälkeen
• niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen
• kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö.

Muista itse pysäyttää mikrobien leviäminen yskimällä oikein (koskee kaikkia hengitystieinfektioita):
• Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat.
• Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.
• Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin.
• Hakeutuessasi tutkimuksiin ja hoitoon terveydenhuollon laitokseen sinulle saatetaan laittaa paperinen suu–nenäsuojus suojamaan henkilökuntaa ja muita potilailta tartunnalta, jos yskit ja aivastelet.


Miten toimia, jos epäilee koronavirus COVID-19 tartuntaa?
Jos epäilee koronavirustartuntaa, tulee aina aluksi olla puhelimitse yhteydessä terveydenhuoltoon, Päivystysavun puhelinnumeroon 116 117. Näin on mahdollista arvioida tartunnan riskin suuruus. Mikäli oireet ja mahdollinen altistus tukevat diagnoosia, sinuun otetaan yhteyttä puhelimitse ja saat toiminta-ohjeet.

Tautiepäilyn kriteeri nro 1: Sinulla on akuutin hengitystieinfektion oireita, kuten kuumetta, yskää tai hengenahdistusta.
Kriteeri nro 2: Olet oleskellut epidemia-alueella 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua TAI olet ollut lähikontaktissa todetun koronavirustartunnan saaneen kanssa 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua.

Jos molemmat yllä mainitut kriteerit täyttyvät ja epäilet saaneesi koronavirustartunnan, ota yhteyttä puhelimitse virka-aikana oman kuntasi terveydenhuoltoon tai Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin Päivystysavun puhelinnumeroon 116 117.