Tapahtuma alkaa Ti 21.3.2023 Klo 13:00
Tapahtumapaikka: Kuortaneen keskuskeittiö
Tapahtuman järjestäjä: Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistys ry, Muisti mukana menossa -hanke

Pidä muististasi huolta -luento

Pidä muististasi huolta -luento muistuttaa terveellisten elintottumusten tärkeydestä

Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistyksen Muisti mukana menossa -hanke järjestää kaikille avoimia yleisöluentoja aivoterveyteen liittyen. Pidä muististasi huolta -luennolla saadaan tietoa ja vinkkejä kohti arkielämän terveellisiä elintapoja sekä tutustutaan hankkeessa kehitettyyn, erityisesti ikääntyneille suunnattuun Muistin ja hyvinvoinnin työkirjaan. Vaikka monilla on tietoa terveellisistä elämäntavoista ja esimerkiksi liikunnan, ravitsemuksen ja unen merkityksestä omaan hyvinvointiin, kertaus on aina hyväksi.

Joka vuosi Suomessa sairastuu muistisairauteen noin 14 500 henkilöä. Onkin hyvä olla tietoinen sekä omista muistisairauden riskitekijöistä että suojatekijöistä. Tutkimuksissa on tullut esille, että diabeteksessa sekä sydän- ja verisuonisairauksissa on samoja riskitekijöitä kuin muistisairauksissa. Myös niiden ennaltaehkäisemiseen keinot ovat samankaltaiset.

Toimintansa aikana Muisti mukana menossa -hanke on tarjonnut ryhmämuotoista elintapaohjausta, jossa on valmennettu ikääntyneitä, diabeetikoita sekä sydänsairaita kohti aivoterveellisiä elintapoja. Kerhoja on pidetty vuosina 2020-2022 eri puolilla Etelä-Pohjanmaata ja niihin on osallistunut lähes 160 henkilöä. Ryhmiin osallistuneiden keski-ikä oli 72 vuotta. Kerhoihin osallistuneiden seurannassa tuli ilmi, että osallistujat pystyivät vähentämään muistisairausriskitekijöitään. Seurannan keskiarvotuloksissa mm. osallistujien vyötärönympärys kaventui ja verenpaineet sekä verensokeriarvot laskivat. Myös liikkuminen lisääntyi ja alaraajojen toimintakyky parantui.

Pidä muististasi huolta -luento on tarkoitettu kaikille, joita kiinnostaa oma hyvinvointi. Luennolla omaan toimintaansa vinkkejä saavat myös esimerkiksi yhdistystoimijoiden vapaaehtoiset ohjaajat sekä ammattilaiset. Luennon lisäksi osallistuja saa myös fyysistä evästä terveellisen välipalan muodossa.

Koskaan ei ole myöhäistä aloittaa, vielä yli 80-vuotiaanakin voi innostua omasta aivoterveydestä ja saada hyviä tuloksia, kuten hankkeen ryhmissä huomattiin. Aivoterveys on elämänikäinen projekti, kannattaa siis tulla kuulolle.

Pidä muististasi huolta -luento Kuortaneella ti 21.3.2023 klo 13-14.30 Keskuskeittiön ruokasalissa.

Lisätiedot: Hanketyöntekijä Katja Kujala, katja.kujala@muistiyhdistys.fi, 050 3233 757,
Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistys ry, Muisti mukana menossa -hanke