Tapahtuma alkaa La 5.11.2022 Klo 16:00
Tapahtuma päättyy La 5.11.2022 Klo 18:00
Tapahtumapaikka: Kuortaneen yhteiskoulun sali
Tapahtuman järjestäjä: Kuortaneen kulttuuritoimi

Topi Mikkolan 65-vuotisjuhlamonologi, Lapin punaiset hanget

Esitys nähdään Kuortaneen Yhteiskoululla lauantaina 5.11. klo 16:00. Esityksen kesto väliajan kanssa noin 2 tuntia.Liput 15 euroa.

Topi Mikkolan 65-vuotisjuhlamonologi vuodelta 2014 Annikki Kariniemi-Willamosta, everstinnasta, opettajasta ja kirjailijasta palaa kuuden vuoden tauon jälkeen Topin ohjelmistoon vuodelle 2022.

Hurmaava monologiesitys lappilaisesta taiteilijasta everstinnasta Annikki Kariniemi-Willamosta. Rosa on kirjoittanut murteella Topille taiteilijakuvan ristiriitaisesta naisesta. Mikkolan Annikki on hävytön, hurja räävitön, sympaattinen, lempeä ja herkkä. Esitys on monologi ja vaatii kovaa itseluottamusta pitää katsojat lähes puolentoista tunnin ajan otteessaan, siinä onnistuu hienosti. Frida Kahloa ulkoisesti muistuttava Annikki istuu keinutuolissa ja jakaa muistoja sekä tarinoita omista elämänvaiheistaan ja katsoja saa itse kuvitella ne. Ainoana näyttämöllisenä kuvittajana toimii harkitusti valittu musiikki ja äänimaailma, jotka luovat mystistä tunnelmaa. Kirjailijan eletyn elämän vaiheissa nousevat esiin sota-ajan äärimmäiset olosuhteet mm. liittoutuminen natsi-Saksan kanssa. Tarinan keskiöön nousee myös kirjailijan rakkaus kahteen erinlaiseen mieheen, joista toinen sotilas ja toinen rauhan mies. Rosa Liksom teki myöhemmin Annikin ja Oiva Willamon perhehelvetistä romaanin Everstinna.

Juhlamonologi sai kantaesityksen Kemin kaupunginteatterissa 18.2.2014. On hienoa ,että tässä teoksessa omalla tavallaan yhdistyy kahden taiteilijan maailmat, Topin rakkaus teatteriin sekä Annikin rakkaus elämään ja luontoon. Kristiina Gerkman-Kemppainen kirjoitti Pohjolan Sanomien kolumnissa 21.5.2014: ”Topi ei näytellyt, hän eli. Hän oli ilmeitä, eleitä ja kehonkieltä myöten läsnä. Hän ei ollut mies, joka näytteli naista vaan ihminen. Ihmisen ääntä, ihmisen riemua ja tuskaa hän välitti, että minulle entuudestaan melko tuntematon Annikki Kariniemi heräsi eloon.”

Topi Mikkola näyttelijä-ohjaaja on tullut tunnetuksi Rosa Liksomin tekstien esittäjänä vuodesta 1991, Topi on syntyjään Sodankylästä ja Rosa Ylitorniolta. Topi on vuosien myötä vakiinnuttanut paikkansa suomalaisessa teatterikentässä Rosa Liksomin monologeillaan. Rosa on maininnut, että Topi on hänen pohjoiseen sijoittamieni tekstien tulkki ja klassikko. Esitys nähdään Kuortaneen Yhteiskoululla lauantaina 5.11. klo 16:00. Esityksen kesto väliajan kanssa noin 2 tuntia.Liput 15 euroa.

Kuvia esitykseen saatavilla: http://topimikkola.fi/kirjasto.html