Soile Yli-Mäyryn taide näkyy kesässä

Teksti: Susanna Korkiatupa

Kuortaneella, Mäyryssä syntynyt kuvataiteilija ja valtiotieteiden tohtori Soile Yli-Mäyry matkustelee paljon näyttelymatkoillaan. Keväällä 2018 hän oli pitkällä näyttelymatkalla Pariisissa, minkä jälkeen näyttely pystytettiin Milanoon. Tämän jälkeen hän oli Venetsian Muranossa lasiveistostyömatkalla.
– Olen käynyt Muranossa tekemässä lasiveistoksia ja noin kaksi metriä korkeita lasitoteemeja kaksi kolme kertaa vuodessa jo vuodesta 2007 lähtien. Uudet lasiveistokseni ja toteemini tulevat nytkin Taidehallin 26. kesänäyttelyyn Mäyryyn, Yli-Mäyry kertoo.
Taidehallin avajaiset ovat 15.6., mutta näyttely avautuu suurelle yleisölle jo 4. kesäkuuta. Tänä vuonna näyttelyn teema on SINUN NUMEROSI. Näyttely päättyy 19. elokuuta.
– Näyttelyn avaa Eduskunnan puhemies Paula Risikko kutsuvierastilaisuudessa. Avajaisten yhteydessä paljastan myös Soile Yli-Mäyryn taidesäätiön ensimmäisen jaettavan apurahan nuorelle kuvataiteilijalle. Perustin nimeäni kantavan taidesäätiön vuosi sitten, hän kertoo.
Säätiön tarkoitus on muun muassa säilyttää ja kehittää Soile Yli-Mäyryn taidekokoelmaa ja Soile Yli-Mäyryn taidemuseota, ulkomaista ja kotimaista näyttelytoimintaa ja kerätä arkistoa määrätietoisesti. Säätiön tarkoitus on myös määrävuosin tukea lähinnä nuoria taiteilijoita apurahoina. Säätiö ottaa vastaan myös testamentteja ja lahjoituksia.

Maailmalta Mäyryyn
Viime vuonna taiteilija kiersi edustamassa yksityisnäyttelyillään Suomi 100 -itsenäisyysjuhlavuotta seitsemässä maassa ja kaupungissa. Hän vieraili mm. New Yorkissa, Kööpenhaminassa, Tokiossa, Singaporessa, Roomassa, Mumbaissa, Intiassa ja Dubaissa.
– Ulkomainen näyttelykalenterini onkin täynnä vuoteen 2020 asti. Olen kiertänyt yksityisnäyttelyilläni taidehallin 26 vuoden aikana kolmessakymmenessä maassa ja matkustanut paljon. Tämän takia on ollut tärkeää palata puolisoni kanssa kesäisin synnyinkylääni taidehalliin ja kesäateljeehen sekä nauttia hiljaisuudesta ja taidehallin vieraista. Mäyryn kesäateljeessa työstän tulevia talven näyttelyiden teoksia.

Soile työskentelee kesäisin Mäyryssä Taidehallissa. Kuva: Aatto Tahvonen

Katso myös Soile Yli-Mäyryn videohaastattelu, jossa taiteilija kertoo taidehallin synnystä sekä taiteensa suhteesta Kuortaneeseen:
https://youtu.be/KB0s45dQ-eo

Tangoa Taidehallissa
Tangomarkkinoiden yhteydessä on Waltteri Torikan Tango-Classica konsertti Taidehallissa 14.7 klo 15.00. Lippuja myy tangotoimisto Seinäjoella ja Soile Yli-Mäyryn Taidehalli. Istumapaikat.