Liikuttavan hyvää varhaiskasvatusta

Tutkimusten mukaan lasten liikkuminen on huolettavasti vähentynyt. Kuortaneella liikkumiseen taas satsataan enemmän kuin koskaan.

1-2 vuotiaiden ryhmä juoksee iloisesti päiväkoti Kuperkeikan jumppahuoneeseen rakennettulla radalla. Välillä mennään putken läpi, välillä kavutaan sillan yli ja välillä hypitään eri väristen ja tuntuisten askelmien päällä. Tämä on tyyppillistä päivittäistä toimintaa Kuortaneen varhaiskasvatuksessa.

Kuortaneella liikkumisen tärkeys on todellakin huomattu. Kuortaneen alakoulut ovat olleet mukana vuosia liikkuva koulu -hankkeessa. Yläkoulussa toimii liikuntaluokat, ja urheilulukio sekä urheiluopisto taas tarjoavat opintoja ammattimaisen urheilun piirissä. Liikunta, terveelliset elämäntavat ja liikumisen merkitys oppimiseen huomioidaan vahvasti myös Kuortaneen koko varhaiskasvatuksessa, niin ryhmiksissä kuin päiväkodeissa. Koko varhaiskasvatus kuuluukin Suomen Olympiakomitean ja VALOn ”Ilo kasvaa liikkuen” -hankkeeseen, jonka tavoitteena on lasten liike ja aktiivinen arki. Varhaiskasvatus yrittää omalta osaltaan auttaa lapsia ja perheitä pääsemään viralliseen 3 tunnin liikuntaosuuteen päivässä.

– Meillä on satsattu monipuoliseen liikkumiseen. Tämä on huomioitu niin tiloissa kuin välineissä varhaiskasvatuksen puolella. Lisäksi olemme saaneet koulutusta PLU:n kautta. Lähes kaikilla varhaiskasvatuksen työntekijällä on liikuntaleikkiohjaajan koulutus, sanoo päiväkoti Kuperkeikan johtaja Merja Ahola ja jatkaa,
– Samalla pyritään myös muuten terveellisyyttä kohti. Meillä on tiivis yhteys keskuskeittiöön, kun mietitään ruokien terveellisyyttä. Päivittäin tarjoamme kasviksia ja hedelmiä, lisäksi niistä on kausittain erilliset teemaviikot.

Varhaiskasvatuksella on tärkeä rooli lapsen kasvussa ja liikkumisen kautta oppimista voidaan myös tehostaa. Kun liikkumisen ilo opitaan lapsena, niin se pysyy elämäntapana helpommin myös aikuisena. Tästä syystä Kuortaneen päiväkodeissa ja ryhmiksissä kannustetaan liikkumiseen muun muassa purkamalla rajoja.
– Meillä saa kiivetä puuhun tai nousta seisomaan keinussa. Meillä ei myöskään estetä lasten luonnollista liikkumista sisätiloissakaan, kertoo erityisopettaja Sari Puttonen

Vaikka kyse ei lapsilla olekaan urheilusta vaan luonnollisen liikkumisen lisäämisestä, ei urheiluopiston läheisyyttä ja urheilun vaikutusta jätetä käyttämättä.
– Meillä tapahtuvien liikkumismuotojen lisäksi lasten kanssa käydään tutustumassa monipuolisesti eri liikuntalajeihin ja meillä on urheiluopiston opiskelijoita liikuntakummeina, Puttonen toteaa.

Pedagogisesti suunnitellun ja vapaan liikkumisen sekä laadukkaan varhaiskasvatuksen ohella Kuortaneella halutaan tarjota myös mahdollisimman monipuolista ja joustavaa varhaiskasvatuspalvelua. Kuortaneella on esimerkiksi koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintaa kaikille halukkaille toisen luokan loppuun asti. Lisäksi tarjolla on koululaisten kesäajan kokopäiväistä varhaiskasvatuspalvelua niinikään vielä kakkosluokkalaisiin saakka. Ei siis mikään ihme, että Kuortane on saanut loistavia palautteita asiakastyytyväisyyskyselyissä varhaiskasvatus-palveluistaan.
– Meillä on todella pyritty satsaamaan asiakkaiden toiveisiin ja tarpeisiin. Tämä näkyy selkeästi myös asiakastyytyväisyydessä. Viime vuoden lopulla tehdyssä kyselyssä päästiin monella mittarilla yli neljän keskiarvoon viitosen ollessa maksimi, iloitsee varhaiskasvatuspäällikkö Elina Vainionpää.