Kysymyksiä vailla vastauksia? – Ohjaamo auttaa nuoria eri elämänvaiheissa

Hei nuori! Tämä on osoitettu sinulle. Tiesitkö, että Kuortaneella on aivan mahtava palvelu tarjolla, jonne vievä kynnys on matala ja kysymyksiä ei lasketa. Se on paikka, jossa on kaikki olosuhteet olemassa sille, että voit tuntea olosi tervetulleeksi. Kukaan ei kyseenalaista tekemiäsi valintoja, vaan yhdessä luodaan katse tulevaan. Ympärilläsi moniammatillinen tiimi, joka osaa auttaa, mikäli koet olevasi tienristeyksessä, josta et tiedä mihin suuntaan lähtisit.

Kuvassa Kuortaneen Ohjaamon oven edusta.
Ohjaamo on paikka, josta nuori saa apua työhön, koulutukseen ja arkeen liittyvissä asioissa.

Mikä mahtavinta, kaikki palvelut ovat ilmaisia. Eikä tarvitse tehdä minkäänlaista ajanvarausta, sen kun tupsahtaa paikalle. Ovi aukeaa hyvinkin kevyesti aukioloaikoina. Niin, että milloinka? Torstai-iltapäivisin kahdesta neljään! Voit olla varma, että silloin kun tulet, sinua on vastassa palveluohjaaja Jonna Hakala. Ja jos tuntuu, että yksin kynnys on korkeampi, niin nappaahan mukaan kaveri. Kaverithan jeesii Ohjaamon tavoin myös, eikös?  

On tietysti syytä mainita yksi asia. Tiedetään, ikä joutuu toisinaan ottaa huomioon. Ohjaamo on siis kaikille alle 30-vuotialle suunnattu paikka. Ohjaamon palveluita löytyy 70 paikkakunnalta, ja Kuortane on näistä yksi! Pienemmällä paikkakunnalla ei tietysti ole aivan yhtä laaja kattaus kuin isommissa kaupungeissa, mutta apu ei todellakaan jää täällä ammattilaisten määrästä kiinni. Nimittäin vierailusta jäi vahvasti mieleen se, että aina neuvotaan avun ääreen.

Kuvassa Kuortaneen Ohjaamon tilat sisältä.
Ohjaamon tilat kuvattuna sisältä.

Eikä tämä siis tarkoita, että olisi mitään tiettyä määrää, jonka saldon mennessä punaiselle, voi sitten suunnata purkamaan painolastinsa. Ei tarvitse elämässä olla kummoista, kun löytyisi avulle tarvetta. Aina ei vain tohtisi pyytää. Vaivata nyt koulujutuilla, jatko-opiskelukysymyksillä, työjutuilla ja kaiken maailman hakemuksilla… Kyllä te tiedätte. Ohjaamossa ei kysymyksiä tarvitse pitää pinnan alla. Siellä tarjotaan mahdollisuus niin opinto-ohjaukseen, asumisneuvontaan ja apua työllistymiseen. Lisäksi voidaan ohjata esimerkiksi sosiaalitoimen ja nuorisotoimen palveluiden pariin. Aika hyvä setti!

Ja tässä vaiheessa esitellään henkilö, joka tulee tutuksi, mikäli Ohjaamoon astutte. Jonna Hakala on siellä paikalla teitä varten. Hän ohjeistaa, opastaa ja järjestää juurikin edellä mainitut tapaamiset erilaisten ammattilaisten kanssa.

Kuvassa palveluohjaaja Jonna Hakala
Jonna Hakala toimii Kuortaneen Ohjaamon palveluneuvojana.

Jonna, kertoisitko työkuvastasi Kuortaneen Ohjaamon koordinaattorina?

– Työnkuva tarkoittaa sitä, että siihen kuuluu eri Ohjaamon palveluihin liittyvien asioiden hallinnointi, esimerkiksi erilaisten yhteistyötahojen välisten verkostojen ylläpitäminen, ja Ohjaamon markkinoinnista ja somenäkyvyydestä vastaaminen.

Mitä roolisi on silloin, kun Ohjaamo on auki?

– Kun nuori saapuu Ohjaamoon asialla kuin asialla, niin ohjaan ja opastan häntä asiasta riippuen.

Mitkä näkisit yleisimpinä asioina, jotka nuorella voi olla mielessä?

– Varmasti useammalla nuorella pyörii erilaiset kouluasiat mielessä. Jatko-opiskeluun liittyvät kysymykset, jotka ovat usein suoraan myös asumiseen liittyviä. Ja sitten myös ammatinvalintakysymykset ovat usein kiperiä, joihin nuori tarvitsee neuvoja. Ohjaamoon voi tulla kuitenkin käytännössä missä tahansa asiassa.

Huolehdit yhteistyöverkostoista. Millaista ammatillista yhteistyötä Kuortaneen Ohjaamossa on?

– Kelan etäyhteys on saatavilla aina. Jos nuorella on tarvetta esimerkiksi kuraattorille tai terveydenhoitajalle, voin ohjata hänet täältä eteenpäin. Syksyllä on suunnitteilla tuoda TE-toimiston kautta työntekijä tänne sovittuina päivinä. Ja ihan valtakunnallisesti katsottuna usein toiminnassa on mukana sairaanhoitajia, uraohjaajaa ja ammatinvalintapsykologia. Todella laajasti ihan sen mukaan, millaisia tarpeita kunnan nuorilla ilmenee.

Mitä suunnitelmia on luvassa tulevan varalle?

– Tavoitteena on jalkautua enemmän ihmisten keskuuteen ja tuoda esille näkyvämmin Ohjaamon toimintaa. Jotta tietoisuus erilaisista mahdollisuuksista leviäisi laajemmalle. Tarkoittaen myös enemmän erilaisia kouluyhteistyökuvioita, kuten kouluvierailuja ja vastaavia. Mennään sinne, missä nuoret ovat.

Mitä terveisiä haluaisit lähettää nuorille?

– Ohjaamoon voi tulla, oli sitten pieni tai iso asia. Täällä asia ei jää roikkumaan, vaan sen kanssa neuvotaan ja ohjataan.

Täytyy loppuun vielä todeta, että vaikka moni asia onkin hyvin, on nuoren, kuten muidenkin elämässä toisinaan painolastia erinäisiin asioihin liittyen. Eikä asian tarvitse olla edes iso ollakseen mielen päällä. Tällainen Ohjaamon kaltainen mesta on erittäin peukutettava juttu! Jonnan sanoin, sisälle voi astua ongelmassa kuin ongelmassa ja asiassa kuin asiassa. Kannattaa ottaa rohkeasti ensimmäinen askel kohti Ohjaamoa, siellä saat opastusta seuraavaan askeleeseen.

 

Terveisin,

Merja Tuukkanen

Ohjaamo noviisi

Kesäsomettaja