Kuortaneen Kirjakaupassa mennyttä ei unhoiteta, mutta siihen ei myöskään jäädä liiaksi kiinni – Toiminta pohjaa hyvään asiakaspalveluun ja jatkuvaan kehittymiseen ajan mukana

Kuortaneella kirjakauppaperinne juontaa juurensa aina vuoteen 1931, kun Heikki Ala-Mäyry perusti pitäjään ensimmäisen kirjakaupan. Perinteet ovat pitkät ja historiaan mahtuu useampi kirjakaupan pitäjä. Kristiina Vainiola on parhaillaan kirjoittamassa omaa lukuaan kirjakaupan pitäjien historiaan. Mikä parasta, hänen yrityksensä Kuortaneen Kirjakauppa avaa ovensa yhä edelleen. Valmiina ottamaan vastaan kävijän, joka tulee yllättymään, jos luulee astuvansa pelkästään kirjojen ympäröitäväksi.

Kuvassa Kuortaneen Kirjakaupan yrittäjä Kristiina Vainiola
Kristiina Vainiolan haaveena on, että Kirjakauppa toimisi tulevaisuudessa matkailijoille paikkana, joka ohjaa kävijänsä Kuortaneen laajan matkailu- ja palvelutarjonnan pariin.

Kristiina Vainiola on toiminut Kuortaneen Kirjakaupan yrittäjänä kaikkiaan jo 26 vuotta. Matka aloitettiin Oivankulmasta, jossa vierähti kaikkiaan 19 vuotta. Sinä aikana Kristiina ehti pyörittää Kuortaneen toimipisteen ohella kuusi vuotta kirjakauppaa myös Alavudella. Vaikka toisen toimipisteen avaaminen kuulostaa ulkopuolisen korvaan rohkealta, kertoo Kristiina olleensa yrittäjyyden alussa melko varovainen.

– En esimerkiksi uskaltanut ostaa edellisen yrittäjän loppuvarastoa Oivankulman aikoina. Lähdin aika kuulostellen liikkeelle, mitä kuortanelaiset halusivat kirjakaupan tarjoavan, Kristiina muistelee.

Kuortaneella Kristiina on pakannut otteeseen kahteen otteeseen kirjakauppansa muuttolaatikoihin. Oivankulmasta muuttoliikenne suuntasi silloisiin vastavalmistuneisiin Kauppakeskus Kuurnan tiloihin. Sykettä ja kuhinaa riitti viiden vuoden ajan. Sitten iski korona ja epätietoisuus. Kristiina tunnisti toiminnan tulleen eräänlaiseen tienristeykseen.

– Aika nopeasti rupesin siinä keväällä miettimään, kuinka jatketaan eteenpäin.

Tarvittiin ajatusvoimaa ja eräs aamuinen ajelu keskustan läpi ympärillä olevia kiinteistöjä tarkastellen. Ajomatka kulki ohi punaisen kiinteistön, jonka Kristiinan vävy Teemu Kiilunen yhdessä veljensä Jonin kanssa olivat ostaneet perikunnalta. Takana oli remontti, jonka tuloksena oli valmistunut Viivi-tyttären yritykselle Studio Viivi K:lle kampaamotilat. Kristiina tiesi, että seinän toisella puolella oleva tila oli vielä ajatuksen tasolla, mihin tarkoitukseen se hyödynnettäisiin.

Kuvassa Kuortaneen Kirjakauppa edestä
Kiinteistössä on ajan saatossa harjoitettu monenlaista kaupankäyntiä.

Mieli alkoi kääntyä muuton puoleen. Kauppakeskukseen jäi neliöitä, mutta nykyisessä kiinteistössä neliöt korvataan luovalla sisustuksella. Kiinteistö antoi myös erään toisenkin asian.

– Täällä on nyt vähän toisenlainen henki. Sellainen erityinen tunnelmansa. Sen ovat myös asiakkaat huomanneet.

Lähikuva Kuortaneen Kirjakaupan logosta
Logokyltin metallikannatin on teetätetty sepän työnä.

Samalla uudistettiin myös Kirjakaupan logo, jonka tunnusväriksi valittiin tummanvihreä. Nyt halutaan kunnioittaa aiemmin kiinteistössä elantonsa tehneitä sukupolvia, joiden myötä tilat ovat toimineet niin sekatavarakauppana, elintarvikekauppana, silmälasiliikkeenä kuin vaatekauppanakin.

– Ja haluan kunnioittaa myös aiemmin Kuortaneella kirjakauppaa pitäneiden yrittäjien tekemää työtä, Kristiina kertoo osoittaen samalla taulua, jonka kuvassa näkyy kirjakauppa perinteen alullepanija, Heikki Ala-Mäyry.

Pala entisaikojen kirjakaupasta on nähtävillä sisustuksessa, sillä nykyinen tiski kantaa ajan patinaa aina Ala-Mäyryn kirjakaupasta saakka. Tiskin ikä on jäljitetty painuvan aina 50-luvulle saakka, ellei jopa kauemmaksi.

– Nyt se on omalla paikallaan, Kristiina toteaa tyytyväisenä.

Kuvassa Kristiina Vainiola pääpaikallaan, tiskin takana.
Tummanvihreän maalipinnan saanut Kirjakaupan tiski toimittaa nykyään samaa virkaa kuin aikanaan Heikki Ala-Mäyryn kirjakaupassa.

Jos kalusteet ja tavarat löytävät paikkansa Kirjakaupassa, niin on myös käynyt itse yrittäjän kohdalla. Kristiinalle asiakaskohtaamiset edustavat lähdettä, josta hän ammentaa voimaa. Yksilöity asiakaspalvelu on pienen kivijalkamyymälän valttikortti, ja siitä Kristiina on saanut kiitosta. Tästä esimerkkinä pääsen todistamaan sydäntä lämmittävää hetkeä, kun eräs kirjakauppaan asioimaan saapunut kesäkuurtanelainen asiakas suuntaa viestinsä suoraan yrittäjän sydämeen.

– Tämä on Suomen paras kirjakauppa!

Kristiinan yleinen viesti on, että muistettaisiin myös katsoa lähelle ja löytää paikallisten palveluiden äärelle. Hän käykin kiittelemään asiakkaitaan, jotka käyttävät Kirjakaupan palveluita.

– Jos ei olisi heitä, ei olisi meitä.

Vaikka tila on rajallinen, Kristiina panostaa monipuolisuuteen. Skaala on hyvin monipuolinen, ja siihen lukeutuu niin askartelutarvikkeita, kalentereita, lasten leluja, pelejä kuin postikortteja ja -merkkejäkin. Viimeisimpänä valikoimaan on saapunut lisäerä hyvin suosittuja Kuortane -tuotteita. Hyllystä löytyy tammikuussa julkaistu Kuortaneen historiakirja Nokiottat, jonka myynti on tapahtunut sen verran joutuin, että ensimmäinen painoerä lähestyy loppuaan. Lisäksi Kuortaneen Kunnon historiikki ilmestyy myyntiin Kuhinaviikolla.

Kuvassa Kuortaneen historiakirja Nokiottat
Kirjakaupassa on myynnissä Kuortaneen historiakirja Nokiottat.

Toimistotarpeisiin löytyy myös monenlaista tarviketta, ja ne kuuluvat myös merkittävästi osaksi Kristiinan toimenkuvaa.

– Käyn sovitusti yrityksissä tarkastamassa ja hyllyttämässä heille sovitut toimistotarvikkeiden varastot fyysisesti paikan päällä sovituin väliajoin.

Tästä päästäänkin hyvin Kristiinan keskeiseen viestiin. Vallitseva käsitys toiminnan rajautumisesta kirjojen myyntiin ei ole totuudenmukainen. Ala on muuttunut, ja toimeentuloon vaaditaan muuta oheistoimintaa. Kirjakaupan slogan eli iskulausekin sen vahvistaa: ”Paljon muutakin kuin kirjakauppa”. Esimerkiksi nyt toista vuotta Kuortaneen Kirjakaupan edustalla on järjestetty kesäisin Pieni pihatori Kuortaneella -tapahtumia, johon voi tulla myymään paikallisia tuotteita.

– Heikkilän Mervin ehdotuksesta lähdettiin kehittelemään paikallista ja yhteisöllistä tapahtumaa, joka toteutetaan sellaisessa ”Strömsö-hengessä”, Kristiina hymyilee.

Vielä on kesää jäljellä. Sisältäköön se iloisia kohtaamisia niin Kirjakaupalla kuin pihapiirin tulevilla pihatoreillakin. Se, mikä antaa voimaa, ovat asiakkaiden lämpimät palautteet ja iloinen jälleen kohtaaminen.  Hymyillen muistelen äskeisen asiakkaan vilpitöntä palautetta. Kiitos menee sinne, minne se kuuluu. Kristiina Vainiolan kaltaisille yrittäjille, jotka tekevät työtään täydellä sydämellä.

Kuvassa Kuortane -tuotteita näyteikkunalla
Kuortane -tuotteet olleet suosittuja. Myynnissä on esimerkiksi keittiöliinoja ja tarjotinalustoja.