Kuortaneen juhannuskisat seuraavalle tasolle

Kuortaneen juhannuskisat nousee ensi vuonna uudelle tasolle yleisurheilussa. 22.6 2019 Kuortaneella kilpaillaan Euroopan yleisurheiluliiton EA classic -tasolla. Tätä tasokkaampi kilpailu Suomessa on ainoastaan Turun Paavo Nurmi Games, joka on IAAF:n challenge-sarjan tapahtuma. Tulevien kisojen järjestelyistä vastaa yhteistyössä Kuortaneen Kunto, Kuortaneen kunta ja Kuortaneen Urheiluopisto.
– Mistään vähäpätöisestä sarjasta ei todellakaan ole kyse, kun katsoo sarjan tuloksia viime kesältä ja tämä tulee vaatimaan erityisiä ponnisteluja, sanoo Urheiluopiston rehtori Tapio Korjus.

Vuoden 2015 Eliittikisat käytiin Kuortaneella loistavassa säässä

Järjestäjiltä oli tietoinen ratkaisu jättäytyä pois kotimaisesta gp-sarjasta ja keskittyä EA classic- tasoisen kisan järjestämiseen. Kisastatuksen hakuprosessista vastasi vuodesta 1993 kisojen taustajoukoissa mukana ollut manageri Tero Heiska.
– Yksi ajatus kilpailun tason nostossa oli IAAF:n uusi maailmanranking pisteytys. Ilman virallista Euroopan liiton statusta urheilijat olisivat saaneet merkittävästi vähemmän pisteitä suorituksistaan rankingia varten. Tämän kisastatuksen myötä on helpompi saada myös kovia nimiä Euroopasta Kuortaneelle, selvittää Heiska.

Korkeampi status tuo kisoille uudenlaisia vaatimuksia. Kilpailijoille se taas tietää parempia palkintorahoja.
– Paljon on toki jo aiemmilta vuosilta kunnossa, mutta nyt vaaditaan pieniä uusia tason nostoja. Ambulanssi on esimerkiksi kokoajan oltava paikalla ja muuhun tällaiseen pitää kiiinnittää huomiota. Katsojalle isoin näkyvyysero on siinä, että jokaisessa lajissa pitää nyt olla mukana tietty määrä Suomen ulkopuolelta olevia kilpailijoita, Heiska kertoo muutoksista.

Kuortaneen kisojen kohdalla urheilijalle on iso asia, että kisat järjestetään huippu-urheilukampuksen vieressä, jossa sekä kisapaikka, majoitus ja oheistilat ovat kaikki kivenheiton päässä toisistaan.
– Itsekin kansainvälisiä kisoja kiertäneenä, voi olla jopa timanttiliigan tasoisissa kilpailuissa varmaa vain se, että urheilusuorituksen pääsee tekemään kilpailuissa. Tämä on todellakin Kuortaneella etu, että urheilija pääsee tekemään myös harjoittelunsa varmasti, muistuttaa asiantuntija Olli-Pekka Karjalainen.

Olli-Pekka Karjalainen, Tapio Korjus, Heikki Savela ja Tero Heiska esittelivät EA Classic sarjan tuoretta logoa tiedotustilaisuudessa 7.11.2018

Kuortaneen kisoilla on pitkä ja menestyksekäs historia takanaan. Ensi vuonna onkin luvassa kisojen juhlavuosi, sillä Kuortaneen kisat järjestetään nyt 80. kertaa. Ensimmäiset kisat on historiikin mukaan järjestetty 1921, samana vuonna kun Kuortaneen Kunto on perustettu. Muutamia kisoja on vuosien saatossa jäänyt pitämättä muun muassa sotien takia.
– 80-luvun lopulla kisat oli jo mukana korkea-arvoisissa tähtikisoissa, jonka perusteella haettiin eliittikisa-sarjaan ja sinne päästiin vuonna 1991, muistelee kisojen pitkäaikainen pääsihteeri Heikki Savela.

Tapahtumia ja kohokohtia kisojen historiasta löytyy. Muun muassa Aki Parviaisen Kuortaneella tehdystä Suomen ennätysheitosta tulee ensi kesänä kuluneeksi 20 vuotta. Näitä historiallisia hetkiä tullaan muistelemaan koko ensi vuosi ennen Kuortaneen ensimmäisiä EA classic -tason juhannuskisoja.