Kuortaneella juhlistettiin vanhustenviikkoa

Tällä viikolla on ympäri Suomea vietetty vanhustenviikkoa. Vanhustenviikon historia ulottuu 70-luvulle. Vuodesta 1972 on vanhustenviikkoa vietetty vanhustenpäivää seuraavalla viikolla. Vanhustenpäivää taas on vietetty aina vuodesta 1954 asti ja 1967 vanhustenpäivä vakiintui vietettäväksi lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina.

Kuortaneella vanhustenviikkoa juhlistettiin torstaina 11.10. kunnantalolla järjestetyssä tapahtumassa puheiden, kahvittelun ja esitysten säestämänä. Kunnanjohtaja Pentti Turunen muistutti avauspuheessaan vanhustyön keskusliiton toiminnanjohtaja Anni Lausvaaran sanoista kuinka ”Sivistynyt yhteiskunta ymmärtää ikäihmisten arvon ja pitää myös kaikista huolta niin, että arvokas vanhuus on jokaisen oikeus.”

Väestö ikääntyy tällä hetkellä Suomessa voimakkaasi ja maassamme onkin jo lähes 1,2 miljoonaa ikääntynyttä ihmistä. Myös Kuortaneella ikäihmisiä kunnan väkilukuun suhteutettuna on paljon. Esimerkiksi yli 75-vuotiaita kuntalaisia on yli 500 eli yli 14 prosenttia kunnan väkiluvusta. Kuortane on kahdella merkittävällä hankkeella halunnut edistää ja parantaa ikäihmisten palveluja paikkakunnalla.

Vuonna 2015 Kuortane, Alavus, Ähtäri ja Soini perustivat Pihlajalinnan kanssa yhteisen yhtiön sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamista varten. Yhteinen yhtiö Kuusiolinna Terveys Oy aloitti toimintansa vuoden 2016 alussa. Yhtiö perustettiin turvaamaan sote-palveluja, mutta myös ikäihmisten tarvitsemia palveluja, omassa kunnassa.
– Nyt muutaman vuoden kuluttua voidaan todeta, että nämä kunnan tavoitteet ovat toteutuneet. Palvelut ovat, ei pelkästään turvattu, vaan ne ovat myös kehittynet. Esimerkiksi Kuortaneella on aloittanut uutena yksikkönä ikätori, jossa on muun muassa palveluohjausta ikäihmisille ja muistihoitajan vetämää toimintaa ryhmille, Turunen kertoi ja jatkoi,
– Kotihoidon yöhoito on tullut Kuusiolinnan myötä, mikä tarkoittaa muun muassa sitä, että turvapuhelinhälytykset menevät hänelle. Kotihoitoon on saatu uutena myös fysioterapeutti. Samoin kotisairaalatoiminta on aloittanut Kuusiolinnan myötä. Myös lääkäri- ja hammaslääkäritilanne on täällä kohtuullisen hyvällä tai hyvällä mallilla, vaikka valtakunnassa laajasti vallitseekin ongelmia saada lääkäreitä riittävästi.

Toinen ajankohtainen hanke Kuortaneen ikäihmisille on uuden palvelutalon rakentaminen, kun Kuismankartano todettiin asumiskelvottomaksi. Kunnan kumppanina hankkeessa on Kuortaneen Vanhustenkotiyhdistys. Yhdistys rakennuttaa ja omistaa palvelutalon, jonka kunta vuokraa yhdistykseltä ja vuokraa siitä asuntoja ikäihmisille.
– Taloon tulee asunto 30 ikäihmiselle ja työt alkavat ainakin perustusten tekemisen osalta vielä tämän vuoden puolella. Rakennus on valmis ensi vuoden loppuun mennessä. Palvelutalon henkilökunta on Kuusiolinnan henkilöstöä.

Teksti ja kuvat, Tuomas Ojajärvi