Kunta päivittää rakennusrekisteriä

Vuonna 2018 voimaan tullut uusi rakennusten luokittelujärjestelmä aiheuttaa kunnalle käytössä olevan järjestelmän muutoksia. Tästä johtuen eteen tulee myös nykyisessä järjestelmässä olevien rakennusten tietojen täydentäminen ja korjaaminen.

Kuortaneella tähän työhön on saatu apua Seinäjoen ammattikorkeakoulusta, kun SeAMKissa rakennusmestariksi opiskeleva Niko Vehnänen työskentelee toukokuusta elokuuhun tietojen päivityksen parissa.

-Projektissa pyritään saamaan vanhat rakennusluvat sähköiselle kartalle, jotta murenevat vanhat paperikartat voidaan pakata arkistoon ja tiedot saadaan digitaaliseen muotoon, kertoo rakennustarkastaja Katja Karonen.

Projektin tarkoituksena on samalla poistaa rakennusrekisteristä jo aikoja sitten puretut rakennukset. Toivomuksena on, että ihmiset ilmoittelisivat itsekin, jos esim. kiinteistövero- otteessa näkyy jotain ylimääräistä.
-Tässä yhteydessä tehdään myös jonkin verran käyntejä kiinteistöillä. Tänä kesänä ei varsinaisesti edes yritetä katselmoida luvattomia rakennuksia, mutta nyt tarjotaan mahdollisuus niistä ilmoittaa, sanoo Karonen.

Projektissa keskitytään erityisesti rakennusten tietoihin, jotka koskevat lämmitysmuotoa, jätevesijärjestelyjä ja muita liittymiä ja yleisesti rakennusten käyttötarkoituksia.
-Nikolle voi varata ajan ja hänen kanssaan voi autetusti tehdä rakennuslupahakemuksia. Tämä koskee erityisesti mm. pihasaunoja, jotka ovat kaikki rakennusluvallisia olivat sitten jalaksilla tai ilman, tärkeimpänä näissä on, että varsinkin ranta-alueilla jätevedet käsitellään oikein, Karonen muistuttaa.

Lisätietoa:

Katja Karonen, rakennustarkastaja
p. 0400 179 467
katja.karonen@kuortane.fi

RAKENNUSLUOKITUS 2018, KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA: https://www.stat.fi/tup/julkaisut/tiedostot/julkaisuluettelo/yksk2_201800_2018_21483_net.pdf