Kuhinaa Kaatialassa seuraavat kaksi viikko

Viikoilla 24 ja 25 on Kaatialan Louhoksella on kansainvälisempi tunnelma, kun 13:n eurooppalaisen tutkimuslaitoksen yhteinen Umexmin-hanke (Underwater Explorer for Flooded Mines) tekee ensimmäiset sukellusrobottitestaukset. Työryhmä on tehnyt jo pitkään tuotekehitystä luodakseen autonomisen laitteen, joka sukeltaa suljettuja kaivoskuiluja luodakseen kuiluista 3D-karttoja ja mahdollistaa jopa jäljellä olevan saannon arviointia.

Parikymmenhenkinen ryhmä työskentelee louhoksella kaksi viikkoa, jonka aikana testataan laitteen sukellusominaisuuksia. Kaatiala on valikoitunut alkutestien tekoon siksi, että sukellusta voidaan valvoa ja laite on pelastettavissa mikäli vikoja ilmenee. Jatkotesteissä laite tulee sukeltamaan jo satojen metrien syvyyteen.

Tutkimusryhmän toimintaa voi seurata ja siitä kysellä vapaasti louhoksella, testaamiseen on varattu päivittäin aikaa kello 7-19 välisenä aikana. Ryhmään kuuluu myös geologeja ympäri Eurooppaa, joille käynti Kaatialassa on ensimmäinen, vaikka oma mineraalimme Kaatialaiitti onkin tuttu.

Kaatialassa vierailee vuosittain tuhansia laitesukelluksesta ja mineraaliharrastuksesta kiinnostuneita. Kirkas vesi houkuttelee kenet tahansa uimaan. Koska tahansa menetkin, lähes aina siellä on elämää.

Muistutetaan jo nyt myös syyskuun alun Luonto- ja mineraalipäivästä, joka kerää perheitä niin Kuortaneelta kuin lähialueeltakin tutustumaan Kaatialaan. Tänä vuonna 1.9. järjestettävän tapahtuman järjestävät Etukuurtanelaaset, Kuortaneen Latu, Vesaiset ja 4H. Mukana menossa myös Lakeuden Sukeltajat ja Kivikerho sekä Kuortaneen kunta.