KOTI KUORTANEELTA

Rivitalojen välistä tulee esiin lähes tyhjä aukea, jonka keskellä seisoo uusi puusta rakennettu omakotitalo. 20 metrin päässä talon terassilta menee vielä hiihtolatu aukean poikki.
-Voisivat vetää koneella ladut tuohon terassille, niin voisi laskea kotoa suoraan ladulle, heittää Tuomas Mikkola, talon omistaja.

Näkymästä huolimatta ei olla missään syrjässä, vaan 500 metrin päässä Kuortaneen keskustasta, jossa sijaitsee kaikki perheelle tärkeät palvelut; päiväkoti, koulu, terveyspalvelut, päivittäistavarakaupat, harrastukset. Tässä vuonna 2017 valmistuneessa hirsitalossa asuu isä Tuomas Mikkola, äiti Merja Hoffrėn-Mikkola sekä lapset Veera Mikkola 9v, Senni Mikkola 7v ja Roope Mikkola 5v.

Kuortaneelle perhe muutti Jyväskylästä vuonna 2011 Tuomas Mikkolan työn perässä. Työ olikin Itä-Suomesta lähtöisin oleville Mikkoloille ainoa perheen yhteys Kuortaneelle.
– Sukulaissuhteita ei tänne ole, mutta toki 2000-luvun alusta asti olin työskennellyt lentopallon parissa ja säännöllisesti käynyt siksi myös Kuortaneella. Lentopalloliiton tarjotessa vakinaisempaa työtä opistolta, muutto tuli eteen, Tuomas kertoo.
– Minulla ei ollut mitään käsitystä Kuortaneesta. Kerran olin tainnut käydä opistolla. Olin kuitenkin äitiyslomalla ja Jyväskylän yliopistoon oli enää väitöskirja kesken, niin se oli hyvä aika siirtyä, kun ei ollut mitään sellaista sidettä enää Jyväskylään, Merja jatkaa.

Lämmin vastaanotto

Muut yrittivät luoda perheen aikuisiin ennakkokäsityksiä Kuortaneelle muutosta. Pienemmän paikkunnan elämä kuitenkin houkutteli ja perhe itse oli avomielin muuttamassa uudelle paikkakunnalle. Kuortaneella muualta tuleva uusi perhe otettiin erittäin lämpimästi vastaan.
– Tuntui, että kun lapsiperhe tänne muuttaa, niin se otettin avosylin vastaan. Kontaktit syntyivät erittäin luontevasti puistoissa ja kerhoissa. Sitä oikein kuin imettiin tänne sisälle, Merja naureskelee.
-Täällä on tietyllä tavalla aktiivinen lapsiperheyhteisö, jonne on helppo tulla ja toimintaa on heti, Tuomas komppaa.

Jos kuitenkin rakentaisimme

Perhe oli etsinyt omaa kotia Kuortaneelle muutosta lähtien, mutta olivat pohtineet rakentamisen tulevan liian raskaaksi ja etsineet valmista taloa. Elämä oli asettunut Kuortaneelle, esikoinenkin aloittanut koulutaipaleensa ja haaveet omasta kodista jo niin pitkällä, että perhe päätti lopulta Tuomaksen alkaneesta työttömyydesta huolimatta pysyä paikkakunnalla ja aloittaa rakentamisen. Kunnan kanssa kaikki toimi Merjan ja Tuomaksen mukaan hyvin helposti.
– Kunnan kanssa täällä oli helppo hoitaa asioita, kun virkamiesten puheille pääsee nopeasti eikä ole ruuhkaa. Lopulta jopa kaavaa saatiin muutettua kivitalokaavasta puutalokaavaksi, kun halusimme tontin alueelta, jossa ei vielä muita taloja ollut.

Kuvaan ehti perheen äiti Merja Hoffrėn-Mikkola, isä Tuomas Mikkola sekä viisivuotias Roope Mikkola

Rauhallisuutta keskellä kaikkea

Sijaintinsa puolesta Kuortane on keskellä kaikkea. Läheltä löytyy paljon työmahdollisuuksia, sillä alle puolen tunnin ajomatkan päässä on niin Seinäjoki, Alavus ja Tuuri kuin Lapuakin. Reilun puolen tunnin päästä löytyy vielä muun muassa Ähtäri, Kauhava ja Ilmajoki. Tuomas on löytänyt töitä Kuortaneelta alakoulun opettajana ja Merja on töissä Seinäjoella ammattikorkeakoulussa.
Keväällä 2017 perhe viimein muutti omaan vastarakennettuun kotiin. Perheen Kuortaneelle asettumiseen vaikutti lopulta paljon se, että kunta on erittäin hyvä lapsiperheille rauhallisuuden ja hyvien palveluiden takia.
– Etelä-Pohjanmaassa oli jotain sellaista positiivista virettä, ettei ollut sellaista epätoivoa vaikka välillä kummallakaan ei ollut vakituista työtä, Tuomas toteaa ja jatkaa,
– ja Kuortaneella ei ahdista. Voi vaan olla ja mennä.
– Sitten tässä on tietysti äärettömän kaunis luonto ihan vieressä. Ja peruspalvelut kun on kunnossa ja toimii, niin kuin Kuortaneella, niin sen jälkeen on perheelläkin arki paljon helpompaa, Merja lopettaa.

 

Kuortaneen tonteista löytyy lisätietoa TÄSTÄ

Tonteista antaa lisätietoa myös rakennustarkastaja Marjukka Latva-Laturi,
marjukka.latva-laturi@kuortane.fi, p. 0400 179 467

Muussa asumisessa auttaa Anu Kataja,
anu.kataja@kuortane.fi, p. 040 774 8870