fbpx

Koronatiedote kunnan asukkaille (päivitetty 1.6.2021)

Etelä-Pohjanmaan alueellisen Koronanyrkin suositukset 2.6.2021 alkaen.

Alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki totesi 31.5.2021 kokouksessaan Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston antaman kokoontumisrajoituksen päättyvän 1.6.2021 eli maakunnassa ei ole voimassa olevia kokoontumista koskevia rajoituksia 2.6.2021 lähtien.

Päätös rajoitusten poistamisesta perustuu uuteen kansalliseen hybridistrategiaan, jossa epidemian perustasolla oleville maakunnille ei suositella kokoontumisrajoituksia.

Jatkossa kunnilla on velvollisuus ja myös valtuudet valvoa tapahtumien terveysturvallisuutta tartuntatautilain väliaikaisten §58 c ja §59 a mukaisesti. Yleisötilaisuuksien järjestäjällä tulee olla selvitys, miten järjestäjä varmistaa tilaisuuden terveysturvallisuuden ja toteuttaa tartuntatautilain §58c mukaiset, velvoittavat hygieniakäytännöt, kuten muun muassa mahdollisuuden käsien puhdistamiseen, riittävien etäisyyksien ylläpitoon ja tilojen puhdistamiseen.

Tarkemmin Nyrkin suositukset löytyy Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin nettisivuilta: www.epshp.fi/nyrkki

Yleisötilaisuudet ja julkinen kokoontuminen

Nyrkki poisti kansallisen hybridistrategian mukaisesti aikaisemmin antamansa kokoontumisiin liittyvät suositukset henkilömäärästä. Alueellisen koronatilanteen pahentuessa suositukset otetaan uudelleen käyttöön.

Seuraava alueellisen työryhmän Nyrkin kokous 14.6.2021 klo 14.00.

Yksityistilaisuudet

Suositellaan, että yksityistilaisuuksia järjestetään mahdollisimman pienimuotoisesti turvavälit ja muut turvaohjeet huomioiden. Tilaisuuksissa käytetään maskeja ja ulkotilojen käyttöä suositellaan. Mikäli kokoonnutaan sisätiloihin, tilaisuus tulee järjestää riittävän suuressa tilassa, jotta turvavälejä voidaan noudattaa. Vieraiden saapumista voi porrastaa ja vieraiden tulo- ja lähtöajoista voi pitää vieraskirjaa, jotta mahdollisessa altistumistilanteessa altistuneet pystytään jäljittämään.

Oppilaitosten järjestämät ylioppilas- ja valmistujaisjuhlat

Oppilaitokset voivat järjestää ylioppilas- ja valmistujaisjuhlia opetuksenjärjestäjän harkinnan ja opetusministeriön, sekä aluehallintoviraston ohjeiden mukaisesti. Yleisö sijoitetaan omille istumapaikoilleen, riittävät turvavälit, maskien käyttö ja muu terveysturvallisuus huomioiden.

Lasten ja nuorten harrastus- ja kilpailutoiminta

Lapset ja nuoret voivat harjoitella lajinomaisesti ilman turvavälejä sekä sisällä että ulkona. Mahdollisesti paikalla olevat vanhemmat tai saattajat noudattavat turvaohjeita.

Lasten ja nuorten leiritoiminta

Paikallisiin terveysviranomaisiin tulee olla yhteydessä leiritoiminnan terveysturvallisuuden varmistamiseksi. Paikalliset ja alueelliset tartuntataudeista vastaavat viranomaiset voivat tartuntatautilain mukaisesti avustaa tilannekohtaisten ohjeiden laatimisessa.

Leirille voi osallistua vain oireettomana.

Leireillä suositellaan toimimaan rajatuissa pienryhmissä, jotka majoittuvat, ruokailevat ja toimivat yhdessä siten, ettei synny kosketusta muihin mahdollisesti samaan aikaan samassa keskuksessa toimivien ryhmien kanssa.

Aikuisten harrastus-, ottelu- ja kilpailutoiminta

Aikuisten ulkoharrastukset ovat mahdollisia. Sisäharrastuksia voidaan järjestää, jos turvaohjeita, kuten turvavälejä pystytään noudattamaan.

Muut Nyrkin suositukset:

  • Tarpeetonta ulkomaille matkustamista suositellaan välttämään. Myös kotimaan matkailussa suositellaan välttämään matkustamista kiihtymis- ja leviämisvaiheessa oleviin maakuntiin.
  • Noudatetaan hallituksen etätyösuositusta.
  • Sairaalavierailuja voidaan toteuttaa turvallisesti, kun vierailija ja potilas/asiakas käyttävät kirurgista suu-nenäsuojaa, huolehtivat käsidesinfektiosta ja pitävät turvaväliä.
  • Noudatetaan THL:n kasvomaskin käyttösuositusta.

Aluehallintoviraston määräykset ajalle 28.5.2021 alkaen (Linkki tiedotteeseen)
Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla, minkä vuoksi aluehallintovirasto ei tee sille enää päätöstä kokoontumisrajoituksista. Yleisötapahtumien järjestäjiä koskevat tartuntalain 58 c pykälän mukaiset hygieniakäytännöt. Uudessa tilanteessa kuntien valvontavastuu korostuu.

KUNNANTALON TOIMINTA

Kunnantalon ovet avataan 2.6. alkaen. Kuntalaisten toivotaan kuitenkin sopimaan tapaamiset kunnantalolla etukäteen mahdollisuuksien mukaan. Yhteystiedot löytyvät verkkosivuilla.

Tapaamisissa suositellaan käytettävän maskia. 
Muistattehan myös, että tapaamisiin ei voi osallistua flunssaoireisena.