fbpx

Koronatiedote kunnan asukkaille (päivitetty 14.4.2021)

Etelä-Pohjanmaan alueellisen Korona nyrkin suositukset 12.4.2021

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on ollut pandemian perustasolla 23.3.2021 lähtien. 12.4.2021 kokoontunut Nyrkki totesi Aluehallintoviraston antaman päätöksen yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamäärän rajoittamisesta enintään 20 henkilöön olevan voimassa 30.4.2021 saakka.

Nyrkki ei tehnyt muutoksia aiempiin 30.4.2021 voimassa oleviin suosituksiin, joten yksityistilaisuuksissa osallistujien määrä on enintään 10 ja uskonnollisissa tilaisuuksissa enintään 20 henkilöä. Tilaisuuksien turvallinen järjestäminen edellyttää riittävän suuria tiloja, jotta turvavälit (vähintään 2 metriä) voidaan säilyttää. Tilaisuuksissa on tärkeää käyttää myös kasvomaskia.

Etelä-Pohjanmaalla jatketaan edelleen kiihtymisvaiheen kasvomaskin käyttösuositusta. Kasvomaskia voi käyttää myös peruskouluissa (yli 12-vuotiaat) kuntakohtaisen harkinnan mukaan. Kasvomaskien käyttö voi vähentää altistumistilanteessa karanteeniin joutuvien määrää.

Aikuisten joukkueurheilun ja kontakti- ja kamppailulajien suositusta tauottamisesta jatketaan 30.4.2021 asti. Alle 18-vuotiaiden harrastustoiminta voi jatkua turvaetäisyydet ja hygienia- ja maskikäytännöt huomioiden, siten että samanaikaisesti kokoontuisi enintään 20 henkilöä. Ottelut ja turnaustoiminta suositellaan järjestettäväksi ilman yleisöä. Maakunnallisia rajoja ylittävää kilpailu- tai ottelutoimintaa ei suositella. Lasten harrastustoiminnassa huomioidaan, että aikuiset eivät oleskele harrastus-, odotus- ja pukeutumistiloissa.

Nyrkki antoi suosituksen koulujen luokkaretkien ja opintomatkojen järjestämisestä. Ne suositellaan siirrettäväksi ensisijaisesti syksyyn 2021 tai myöhäisempään ajankohtaan. Mikäli opetuksenjärjestäjä kuitenkin päätyy ratkaisuun, että luokkaretki voidaan järjestää (esim. 6.lk ja 9.lk), niin silloin suositellaan, että retki järjestetään lähialueella, pääsääntöisesti ulkoilma-aktiviteettina oman luokan kesken tai samalla ryhmällä, joka opiskelee koululla. Tartuntariskin pienentämiseksi on tärkeää noudattaa riittäviä turvavälejä ja käyttää kasvomaskia. Tartuntariski ei saa olla suurempi kuin normaali koulupäivänä. Yön yli kestäviä retkiä ja tapahtumia ei suositella.

Tarkemmin Nyrkin suositukset löytyy Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin nettisivuilta: www.epshp.fi/nyrkki

Yleisötilaisuudet ja julkinen kokoontuminen

 • Aluehallintoviraston määräykset ajalle 1.–30.4.2021 (Linkki tiedotteeseen)
  Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt 26.3.2021 tartuntatautilain pykälän 58 mukaisen päätöksen yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten kieltämisestä alueellaan. Päätös kokoontumisrajoituksista on voimassa 1.4.–30.4.2021.Tämän lisäksi aluehallintovirasto jatkaa tartuntatautilain pykälän 58 d mukaista määräystä turvavälien tosiasiallisesta säilyttämisestä asiakas- ja toimitiloissa PSHP-alueella. Päätös turvavälien tosiasiallisesta varmistamisesta on voimassa ajalla 1.4.-18.4.2021.Tapahtumia voi järjestää sallitulla osallistujamäärällä, jos ne pystytään järjestämään terveysturvallisesti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä noudattaen. Aluehallintovirasto kuitenkin painokkaasti suosittelee, että turhia lähikontakteja jaksettaisiin edelleen sinnikkäästi välttää. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella osallistujamäärä rajoitetaan 20 henkilöön.​ OKM:n ja THL:n ohjeet.
 • Nyrkin suositukset kokoontumisiin ja yleisötilaisuuksiin 30.4.2021 saakka
  Julkisissa sisätiloissa ja kaikissa yleisötilaisuuksissa suositellaan noudatettavan korkeintaan 20 hengen rajaa. Suositukset eivät koske kuntien toimielinten kokouksia.
 • Nyrkin suositukset yksityistilaisuuksiin 30.4.2021 saakka
  Yli 10 hengen yksityistilaisuuksia ei toistaiseksi suositella järjestettäväksi ja pienemmissäkin tilaisuuksissa käytetään maskeja, elleivät turvavälit toteudu. Yksityistilaisuuksissa ja harrastustoiminnassa on kiinnitettävä erityistä huomiota tilan kokoon, jotta turvavälit voidaan pitää. Jokaisessa perhe- ja ystäväpiirissä pitää miettiä, onko tapaamiset tarpeellisia. Jos tapaamisia järjestetään, on ratkaistava, miten se tehdään turvallisesti.
 • Nyrkin suositukset uskonnollisiin tilauksiin 30.4.2021 saakka
  Yli 20 hengen uskonnollisia tilaisuuksia ei toistaiseksi suositella järjestettäväksi ja pienemmissäkin tilaisuuksissa käytetään maskeja, elleivät turvavälit toteudu. Tilaisuuksissa on kiinnitettävä erityistä huomiota tilan kokoon, jotta turvavälit voidaan pitää.

Harrastustoiminnassa noudatettavia ohjeita

Aikuisten joukkueurheilun ja kontakti- ja kamppailulajien suositusta tauottamisesta jatketaan 30.4.2021 asti. Alle 18-vuotiaiden harrastustoiminta voi jatkua turvaetäisyydet ja hygienia- ja maskikäytännöt huomioiden. Nyrkki suosittelee, että samanaikaisesti kokoontuisi enintään 20 henkilöä. Ottelut ja turnaustoiminta suositellaan järjestettäväksi ilman yleisöä. Maakunnallisia rajoja ylittävää kilpailu- tai ottelutoimintaa ei suositella. Lasten harrastustoiminnassa huomioidaan, että aikuiset eivät oleskele harrastus-, odotus- ja pukeutumistiloissa.

Kilpa- ja huippu-urheilun harjoittelu- ja kilpailumahdollisuudet turvataan sarjalisenssisopimukseen tai urheilusopimukseen perustuvalle ammattilaisurheilulle OKM:n määritelmän mukaisesti, maajoukkuetoi-minnalle, Olympiakomitean tukiurheilijoille ja OKM:n apurahaurheilijoille. Tämä mahdollistaa jääkiekon Suomi-sarjan harjoittelu- ja ottelutoiminnan.

Joukkue- ja kontaktilajien lajiluettelo on määritelty Olympiakomitean ja lajien kanssa.

Etätyö
Suosittelemme, että työpaikoissa, joissa on mahdollisuus tehdä etätyötä, ainakin osa työntekijöistä on etätöissä. Niissä työpaikoissa, joissa tällä hetkellä on etätyösuositus, etätyötä jatketaan toistaiseksi.

Työpaikoille suositellaan taukojen porrastusta ja suojaetäisyyksien pitämistä sekä kasvomaskien käyttöä mikäli turvavälejä ei kyetä säilyttämään. Tämä auttaa vähentämään mahdollisissa altistumistapauksissa altistuneiden määrää ja karanteeneja.

Maskisuositus

Kasvomaskin käyttöä suositellaan seuraavissa tilanteissa (THL:n perussuosi-tuksen mukaisesti):

 • Julkisessa liikenteessä ja takseissa sekä matkustajille että kuljettajille.
 • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkatessaan näytteenottoon ja ennen negatiivisen testituloksen saamista, mikäli joutuvat välttämättömän syyn vuoksi liikkumaan kodin ulkopuolella
 • Riskialueelta Suomeen saapuneet matkailijat heidän siirtyessään maahantulopisteeltä omaehtoiseen karanteeniin, tai jos heillä on omaehtoisen karan-teenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella

Lisäksi EPSHP:n sairaanhoitopiiri suosittaa kasvomaskin käyttöä seuraavissa tilanteissa:

 • Toisen asteen oppilaitoksissa syyslukukauden loppuun asti
 • Kaikilla julkisilla ja yksityisillä työpaikoilla kaikissa kohtaamisissa ja työpaikalla liikuttaessa
 • Sisätiloissa tapahtuvissa kokoontumisissa, esimerkiksi konsertit ja muut mu-siikkitilaisuudet, teatteriesitykset, elokuvateatterit ja muut esittävän taiteen tilaisuudet
 • Jääkiekko-ottelut ja muut yleisölle suunnatut sisätiloissa tapahtuvat urheilutapahtumat
 • Kirkkotilaisuudet ja muut uskonnollisten yhteisöjen tilaisuudet
 • Sisäliikuntatilat muulloin kuin liikuntasuorituksen ja peseytymisen aikana
 • Museot, kirjastot, galleriat
 • Kaupat, ostoskeskukset, virastot, ym. asioimistilat
 • Sisätiloissa sijaitsevat huvi- ja teemapuistot
 • Sisätiloissa järjestettävät kongressit, messut, näyttelyt, ja muut vastaavat tilaisuudet
 • Rahapeli- ja vedonlyöntipalveluihin käytettävät tilat
 • Rajatuissa ulkotiloissa järjestettävät tilaisuudet, joihin kertyy suuri määrä ihmisiä, kuten suuret ulkoilma-konsertit ja festarit
 • Työpaikoilla tauoilla huolehditaan turvaväleistä ja käytetään maskia niissä tilanteissa, joissa turvavälejä ei voida noudattaa

Matkustussuositus
Tarpeetonta matkustamista suositellaan vältettäväksi erityisesti leviämisvaiheen maakuntiin.

KUNNANTALON TOIMINTA

Kunnantalon ovet pidetään suljettuna toistaiseksi lähikontaktien rajoittamiseksi. Kuntalaisia kehotetaan kontaktoimaan asuntotoimistoa, teknistä toimistoa ja muita palveluja puhelimitse ja sähköpostitse. Yhteystiedot löytyvät verkkosivuilla. Välttämättömät tapaamiset tulee sopia ennalta. Tapaamisissa suositellaan käytettävän maskia. 
Muistattehan myös, että tapaamisiin ei voi osallistua flunssaoireisena.

Kunnan infossa asiointi kasvokkain ainoastaan sopimuksen mukaan numerosta (06) 2525 2000

Kunnanhallitus, kunnanvaltuusto ja lautakunnat kokoustavat normaalisti suositukset huomioiden.