fbpx

Koronatiedote kunnan asukkaille (päivitetty 10.8.2021)

Etelä-Pohjanmaan alueellisen Koronanyrkin suositukset 9.8.2021 alkaen.

Alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki totesi 9.8.2021 kokouksessaan seuraavaa:

Etelä-Pohjanmaan koronatilanne on heikentynyt merkittävästi. Aluellinen yhteistyöryhmä Nyrkki linjasi, että sairaanhoitopiiri jatkaa kiihtymisvaiheessa.

Menneellä viikolla todettiin 71 uutta koronavirustartuntaa, mikä on suurin luku koko tähänastisen pandemian aikana. Tartuntojen kokonaismäärä on 1090. Suurin osa tartunnoista tulee nyt yökerhoista, pubeista, festareilta, juhlista, ravintoloista ja kesälomamatkoilta. Lisäksi tartuntoja tulee perheenjäseniltä tai muista sosiaalista kontakteista ja vähäinen määrä ulkomailta. Karanteeniin määrättiin menneellä viikolla satoja ja joukkoaltistumisia on ollut merkittävän paljon. Karanteenissa olleita sairastuneista oli 49 %.

Rokotekattavuus on nyt erityisen tärkeää saada nousuun. Kannustamme kaikkia, erityisesti nuoria ottamaan koronarokotteen, jotta lähiopetus ja esimerkiksi ylioppilaskirjoitukset pystytään turvaamaan. Nuoremmissa ikäryhmissä Etelä-Pohjanmaan rokotuskattavuus on valtakunnan keskiarvoa alempi. Kaikki yli 16- vuotiaat voivat varata koronarokotusajan. Kuntayhtymien / terveyskeskusten sivuilta löytyy tarkemmat tiedot ajanvarauksesta. Kunnissa järjestetään nyt myös ”walk in” -koronarokotustilaisuuksia ilman ajanvarausta.

Tarkemmin Nyrkin suositukset löytyy Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin nettisivuilta: www.epshp.fi/nyrkki

Seuraavat Nyrkin suositukset ovat voimassa Etelä-Pohjanmaalla 3.8.2021 alkaen toistaiseksi:

1. Yksityistilaisuudet

Suositellaan, että yksityistilaisuuksia järjestetään mahdollisimman pienimuotoisesti turvavälit ja muut turvaohjeet huomioiden. Tilaisuuksissa käytetään maskeja ja ulkotilojen käyttöä suositellaan. Mikäli kokoonnutaan sisätiloihin, tilaisuus tulee järjestää riittävän suuressa tilassa, jotta turvavälejä voidaan noudattaa. Vieraiden saapumista voi porrastaa ja vieraiden tulo- ja lähtöajoista voi pitää vieraskirjaa, jotta mahdollisessa altistumistilanteessa altistuneet pystytään jäljittämään.

2. Harrastus- ja kilpailutoiminnassa noudatettavat ohjeet

Julkisten ja yksityisten liikuntatilojen käyttöä suositellaan seuraavasti:

Aikuiset: Aikuisten ulkoharrastukset ovat mahdollisia. Sisäharrastuksia voidaan järjestää, jos turvaohjeita, kuten turvavälejä, pystytään noudattamaan. Maskien käyttöä suositellaan, kun se on mahdollista.

Lähikontakteja suositellaan mahdollisuuksien mukaan välttämään.

Lapset ja nuoret: Voivat harjoitella lajinomaisesti ilman turvaväliä sekä sisällä että ulkona. Mahdollisesti paikalla olevat vanhemmat tai saattajat noudattavat turvaohjeita.

3. Muut suositukset

Suositellaan välttämään tarpeetonta ulkomaille matkustamista. Kotimaan matkailussa suositellaan välttämään matkustamista kiihtymis- ja leviämisvaiheessa oleviin maakuntiin.

EPSHP sairaanhoitopiirissä noudatetaan kansallista hallituksen etätyösuositusta.

4. Vierailut sairaalassa ja sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä

Vierailuja voidaan toteuttaa turvallisesti, kun vierailija ja potilas/asiakas käyttävät kirurgista suu-nenäsuojaa, huolehtivat käsidesinfektiosta ja pitävät turvaväliä.

Mikäli vierailijalla on vähäisiäkään infektio-oireita, vierailu ei ole sallittu.

5. Maskisuositus

Kasvomaskin käyttöä suositellaan yli 12-vuotiaille seuraavissa tilanteissa THL ohjeistuksen mukaisesti:

Aina joukkoliikenteessä.

Aina julkisissa sisätilaisuuksissa ja yleisötilaisuuksissa mukaan lukien koulut ja oppilaitokset

Työyhteisöissä sisätiloissa, jos samassa tilassa työskentelee tai oleskelee useampia henkilöitä. Työpaikoilla suositellaan huomioimaan Työterveyslaitoksen ohjeistus. Työnantaja päättää työpaikoilla sovellettavista käytännöistä

Aina tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa, esimerkiksi yleisötapahtumissa, kun paikalla on runsaasti ihmisiä

Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessään maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Kotimaanmatkailussa tulisi noudattaa kohdepaikkakunnan ohjeistusta maskin käytöstä

Sairaalassa, terveyskeskuksessa tai ympärivuorokautisen hoivan laitoksissa vierailtaessa tai työskenneltäessä

Tapahtumanjärjestäjille suositellaan, että erilaisissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa on vahva maskisuositus. Tämä koskee myös ulkona järjestettäviä tilaisuuksia.

Kunnilla on velvollisuus ja myös valtuudet valvoa tapahtumien terveysturvallisuutta tartuntatautilain väliaikaisten §58 c ja §59 a mukaisesti. Yleisötilaisuuksien järjestäjällä tulee olla selvitys, miten järjestäjä varmistaa tilaisuuden terveysturvallisuuden ja toteuttaa tartuntatautilain §58c mukaiset, velvoittavat hygieniakäytännöt, kuten muun muassa mahdollisuuden käsien puhdistamiseen, riittävien etäisyyksien ylläpitoon ja tilojen puhdistamiseen.

Aluehallintoviraston määräykset ajalle 13.8.2021 alkaen (Linkki tiedotteeseen)
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määräsi tartuntatautilain pykälän 58 nojalla kokoontumisrajoituksen Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntien alueelle. Määräys on voimassa 13.8.–9.9.2021. Osallistujamääriä ylittäviä tilaisuuksia voi järjestää noudattamalla OKM:n ja THL:n 31.5.2021 annettua ohjetta.

KUNNANTALON TOIMINTA

Kunnantalon ovet pidetään avoimina. Kuntalaisten toivotaan kuitenkin sopimaan tapaamiset kunnantalolla etukäteen mahdollisuuksien mukaan. Yhteystiedot löytyvät verkkosivuilla.

Tapaamisissa suositellaan käytettävän maskia. 
Muistattehan myös, että tapaamisiin ei voi osallistua flunssaoireisena.