Kissan jätöksistä Päiväkoti Leppiksessä


Leppiksessä on ollut kissanjätöksiä leikkipihalla keväästä lähtien. Tilanne pahentui ennen kesälomia ja kesäsulun jälkeen sama jatkui ja oli jatkunut sulunkin aikana. Asialle on kunnan taholta tehty toimenpiteitä eli on laitettu suoja hiekkalaatikon päälle ja verkko aidan alaosaan, jottei maanrajaan jäisi rakoa. Mutta kun ongelma ei ole pelkkä hiekkalaatikko. Koko piha-alue on hiekkaa, ja se houkuttee kissoja käymään siellä tarpeillaan. Ja kissa kyllä pystyy hyppäämään aidalle ja siitä aitauksen sisäpuolelle.

Kissan jätökset lasten leikkialueella on tosi iso terveysriski lapsille. Villikissoilla on matoja ja ne saattaa levittää myös tauteja ja bakteereja, esim. toksoplasmoosia ja mykoplasmaa. Eli kissan jätökset eivät kuulu lasten leikkialueelle ja koska tehdyt toimenpiteet eivät ole auttaneet, olemme ottaneet yhteyttä terveystarkastajaan. Sitä kautta Leppälänkylään on tullut Seinäjoen kaupungin johtavalta hygieenikolta Seppo Kankaalta määräys loukuttaa villikissoja Leppälänkylässä. Loukutus tapahtuu 18.8.-31.8. ja sen hoitaa Kuortaneen metsästysseura. Lähialueen taloihin on jaettu tiedote loukutuksesta ja siinä puhutaan ihan yleisesti loukuttamisesta Leppälänkylässä, joten siellä kylällä voi olla muitakin henkilöitä, jotka ovat nyt laittaneet loukkunsa vireeseen. Tarkoitus ei ole kenenkään lemmikkikissoja loukuttaa, vaan irto- ja villikissoja. Pannalliset, hoidetut ja kotikissoiksi tunnistettavat kissat päästetään loukuista vapaaksi.

Terveystarkastaja määräsi myös leluvaraston alustan puhdistettavaksi, koska sieltä tuli kauhea haju. Tämä on nyt tehty ja haju on hävinnyt, eli oli todella aiheellinen toimenpide. Varaston alle menevät kolot on nyt myös peitetty verkolla, joten enää kissat eivät pääse varaston alle.

Tämä koko homma on tehty lasten terveyden takia. Ei meistä kukaan halua, että lapset sairastuu. Tämä asia pitää hoitaa kuntoon, niin että lasten on turvallista leikkiä. Me ollaan pyydetty tähän apua siltä viranomaiselta, joka siihen pystyy puuttumaan. Ja asia on mennyt eteenpäin ja toteutuksen hoitaa nyt muu taho. Jos loukutuksesta on jotain kysyttävää, voi ottaa yhteyttä terveystarkastaja Kaija Kössiin, Seinäjoen johtavaan hygieenikkoon Seppo Kankaaseen, Kuortaneen ympäristöpäällikkö Jukka Kotolaan tai Kuortaneen Metsästysseuraan.

Päiväkoti Leppiksen henkilökunta