Kirveenheittokisa on Kuortaneella perinne

Kesäkuhinoiden yksi perinteinen ohjelmanumero on Kuortaneen Yrittäjät ry:n kirveenheittokilpailu, jonka finaaliin Kuhina-markkinat on perinteisesti huipentunut. Näin Terwavuotena kirveenheittokilpailun alkukarsinnat ja finaali järjestetään Aholankankaan tervahaudalla. 

Koko kirveenheittoharrastus on alun perin lähtöisin Kanadasta, jossa sen kehittivät paikalliset metsurit. Kuortaneelle kirveenheitto saapui noin 20 vuotta sitten, kun idean isä Raimo Saari, innostui lajista eräällä asiakaskäynnillään Porvoossa.
– Siitä se ajatus sitten lähti ja ehdotin silloiselle yrittäjäyhdistyksen hallitukselle, että mitäpä jos tuotaisiin seuraaville kuhinoille kirveenheittoa. Kirveenheitosta tulikin erittäin suosittu ja osallistujia tulee ympäri maakuntaa, hän kertoo.

Kirveenheitossa kisataan kahdessa sarjassa: miehet ja naiset ja molemmista sarjoista palkitaan kolme parasta. Palkinnot saa selville tervahaudalla. 

Alkukarsinnat: (aloitusajat saattavat joustaa)
Keskiviikko 20.7. klo 18->
Torstai 21.7. klo 18->
Perjantai 22.7. klo 18->
Lauantaina 23.7. klo 12-15

Finaali lauantaina 23.7. klo 15.30 

Selvät säännöt
Kirvestä heitetään 6,1 metrin päästä maalitauluun. Tauluna käytetään pölkkyä, joka on halkaisijaltaan 50–70 cm ja paksuudeltaan 30–40 cm. Heittokirves on kahdella kädellä heitettävä tappara. Kaikki kilpailijat heittävät samalla kirveellä, eikä kisaan saa ottaa omaa kirvestä. Alkukarsinnoissa ja finaalissa on kolme heittoa. Yhteistulos ratkaisee.