fbpx

Kirveenheitto on Kuhinoiden perinne

Kesäkuhinoiden yksi ohjelmanumero on kirveenheitto, jonka finaaliin Kuhina-markkinat huipentuu. Finaalia katsomaan on aina kokoontunut suuri joukko yleisöä. Kirveenheiton järjestää Kuortaneen Yrittäjät ry. Heitossa kisataan kahdessa sarjassa: miehet ja naiset. Molemmista sarjoista palkitaan kolme parasta. Aiempina vuosina pääpalkinto on ollut mökkiviikko Lapissa.

Tämän vuoden palkinnot saat selville tulemalla Kuhina-markkinoilla Yrittäjien kojulle ilmoittautumaan kisaan. Alkukarsintoihin voi osallistua perjantaina 20.7. sekä lauantaina 21.7. klo 14 asti. Parhaat selvittävät tiensä lauantain 21.7. finaaliin. Finaali käydään kello 15.

Koko kirveenheittoharrastus on alun perin lähtöisin Kanadasta, jossa sen kehittivät paikalliset metsurit. Kuortaneelle kirveenheitto saapui noin 15 vuotta sitten, kun idean isä Raimo Saari, innostui lajista eräällä asiakaskäynnillään Porvoossa.
– Siitä se ajatus sitten lähti ja ehdotin silloiselle yrittäjäyhdistyksen hallitukselle, että mitäpä jos tuotaisiin seuraaville kuhinoille kirveenheittoa. Kirveenheitosta tulikin erittäin suosittu ja osallistujia tulee ympäri maakuntaa, hän kertoo.

Selvät säännöt
Kirvestä heitetään 6,1 metrin päästä maalitauluun. Tauluna käytetään pölkkyä, joka on halkaisijaltaan 50–70 cm ja paksuudeltaan 30–40 cm. Heittokirves on kahdella kädellä heitettävä tappara. Kaikki kilpailijat heittävät samalla kirveellä, eikä kisaan saa ottaa omaa kirvestä.