Kansainväliset arkkitehdit tutustuivat Kuortaneella pohjalaistaloihin

Kuortaneella järjestettiin heinä-elokuun taitteessa pohjalaistalojen arkkitehtuurin liittyvä mittauspiirustusleiri. Haapaniemen hiippakuntakartanossa majoittui kahden viikon ajan toistakymmentä kansainvälistä arkkitehtiä. Arkkitehdit tutustuivat kunnassa kolmeen pohjalaistaloon ja piirsivät näiden pohjalta.

Leirin järjesti Pohjalainen Rakennusperintö Ry, joka on keväällä 2013 perustettu, Pohjanmaan, Etelä ja Keski-Pohjanmaan alueella toimiva kaksikielinen yhdistys. Yhdistyksen tarkoituksena on vaikuttaa rakennusperinteen säilymiseen, perinnerakentamisen taitojen ylläpitämiseen ja tiedon soveltamiseen uudisrakentamisessa.

Kuortaneella Pohjalainen Rakennusperintö ry sai vieraakseen kansainväliseen Vernadoc-verkostoon kuuluvia arkkitehtejä. He ovat erikoistuneet kansanrakennuksista tehtäviin käsivaraisiin tarkkoihin mittauspiirustuksiin. Suomalaisten osallistujien lisäksi leirille saavuttiin Thaimaasta, Puolasta ja Serbiasta. Leirin vetäjän arkkitehti Markku Mattilan ohjauksessa dokumentoitiin Mäki-Knuuttilan, Herojan ja Ylisen pihapiirit.

Kohteisiin tutustumisen ja tarkkojen mittausten jälkeen piirtämiseen tarvittiin leirin toinen viikko. Viiva viivalta pohjalaistalojen rakenteet, huonekalut ja jopa tekstiilit siirtyivät paperille. Haapaniemen Hiippakuntakartano tarjosi kahden viikon oleskeluun ja piirtämiseen erinomaiset puitteet.

Leirin tuotokset ovat esillä Kuortaneella tammikuussa 2023 kirjaston näyttelytilassa sekä kaikille avoimen pohjalaistaloseminaarin yhteydessä. Keväällä 2023 ilmestyy lisäksi julkaisu pohjalaistaloista International Vernadoc Network -julkaisusarjassa, kuvituksena leiriläisten piirustuksia. Näiden tarkkojen piirrosten kautta halutaan lisätä kansanrakennusten arvostusta ja edistää omistajien vastuuta rakennusten ylläpidosta.

Pohjalainen Rakennusperintö ry:n puheenjohtaja Riitta Jaakkola vastaa tulevan seminaariin käytännön järjestelyistä sekä keväällä 2023 ilmestyvästä julkaisusta. Tapahtumia ja julkaisua ovat tukeneet Kuortaneen kunta, Kuortaneen Säästöpankkisäätiö ja Rakennusmestarien Säätiö.