Kannanotto Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen ja Kuusiolinna Terveys Oy:n välisten neuvottelujen jatkamiseksi

Kuusiokunnat (Alavuden kaupunki, Kuortaneen kunta, Soinin kunta ja Ähtärin kaupunki) ovat kilpailuttaneet sosiaali- ja terveydenhuollon palvelunsa ja perustaneet yhteisyrityksen Kuusiolinna Terveys Oy:n kilpailutuksen voittaneen Pihlajalinna Oyj:n kanssa vuonna 2015. Palvelujentuottamista koskeva palvelusopimus on siirtynyt Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueelle sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen myötä vuoden 2023 alussa.

Hyvinvointialue on neuvotellut Kuusiolinna Terveys Oy:n kanssa sopimuksen muuttamis tarpeista vuosien 2022 ja 2023 aikana. Neuvottelut eivät kuitenkaan ole johtaneet tulokseen ja hyvinvointialueen aluehallitukselle esitetään maanantain 4.9.2023 kokouksessa sopimuksen irtisanomista. Asian lopullisesti päättävä aluevaltuusto kokoontuu 11.9.2023. Suunniteltu aikataulu on asiaan perehtymisen kannalta todella tiukka. Lainsäädäntö mahdollistaa päätöksenteon lokakuun 2023 loppuun mennessä.

Kuusiokuntien seutuneuvosto on pitänyt asian osalta kriisipalaverin 31.8.2023.

Katsomme, että sopimuksen jatkaminen lainsäädännön edellyttämällä tavalla on mahdollista. Hyvinvointialueen ja Kuusiolinna Terveys Oy:n välisissä neuvotteluissa on esitetty vaihtoehtoja sopimuksen muuttamiseksi. Esimerkiksi Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa on toteutettu palvelusopimuksen jatkaminen siihen muutoksia tekemällä.

Sote-palvelut on tuotettu Kuusiokuntien alueella kustannustehokkaasti. Näemme, että Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueelle koituisi riskejä ja negatiivisia talousvaikutuksia sopimuksen irtisanomisesta (esimerkiksi menetettävä arvonlisäverohyöty ja henkilöstön saatavuuden haasteet).

Esitämme, että asia tulee palauttaa uuteen valmisteluun niin, että neuvottelujen kautta saadaan yhteinen näkemys sopimuksen jatkumiseen tarvittavista muutoksista.

Korostamme, että sotelainsäädännön edellyttämä takaraja sopimuksen irtisanomiselle on 31.10.2023. Aikaa neuvottelujen jatkamiselle ja huolelliselle toteuttamiselle siis on.

Alavudella 31.8.2023

Kuusiokuntien seutuneuvosto: Alavuden kaupunki, Kuortaneen kunta, Soinin kunta, Ähtärin kaupunki

Seutukunnan alueella asuvat aluevaltuutetut: Lasse Anttila, Silja Hiironniemi, Petri Juurakko, Juha-Pekka Keisala, Pirkko Oikari, Annu Ridanpää-Taittonen ja Marko Vainionpää.