“Jos tavoitteellisesti urheillaan, niin silloin tavoitellaan parasta”

Toni Kuuselalle heittäminen on ollut se juttu pienestä pitäen. Heittokäsi ja nopeus on harjaantunut jo aiemman lajin, pesäpallon myötä, hänen pelatessaan Superpesistä kotipaikkakuntansa pesäpalloseuran Vimpelin Vedon riveissä. Nyt 28-vuotias Kuusela tähtää pitkälle keihäänheitossa. Huippu-urheilussa asiat eivät aina etene suunnitellusti kohti suuria tavoitteita. Kuuselalle se tarkoittaa “kulmahampaiden kiristystä” ja kropan viritystä uudelleen ja pitkäjänteistä työntekoa, sillä kaiken osuessa kohdalleen, voidaan odottaa huippukaaria.

Kuvassa Toni Kuusela Kuortaneen kunnantalon edustalla.
Toni Kuuselan tämän kesän tuleva tähtäin on yleisurheilun EM-kilpailut Münchenissä.

Kesäkasvo -sarja jatkuu vielä keihäänheittäjä Toni Kuuselan tapaamisen merkeissä. Kesä on hänelle kiireistä aikaa ja edessä on vielä monta tähtäintä. Tehdessämme lyhyen välikatsannon kesän tähänastiseen antiin, tulee selväksi, että kesä on jättänyt tavoitteiden suhteen toivomisen varaa.

– Kausi ei ole mennyt odotusten mukaan, että toki ollaan siellä yli 80 metrissä oltu, mutta se ei enää valitettavasti tällä hetkellä lämmitä, Toni Kuusela kertoo tunnelmiaan.

Olkoonkin mitä hienoin kesäaika meneillään Kuortaneella, urheilijan vinkkelistä Kuusela toivoisi toki tällä hetkellä olevansa USA:n Eugenen MM-kilpailuissa mittelemässä maailmanmestaruudesta.

– Jos tavoitteellisesti urheillaan, niin silloin tavoitellaan myös parasta. Ja tämän myötä kauden ykköstavoite oli MM-kilpailut, Kuusela toteaa.

Tällä kertaa paikkaa kisakoneeseen ei irronnut. Edessä on kuitenkin vielä kauden toinen tärkeä tähtäin: yleisurheilun EM-kilpailut, jotka siintävät edessä Münchenissä elokuun puolivälissä. Viimeinen näyttömahdollisuus EM-lipun lunastamiseen on edessä Kalevan kisoissa Joensuussa.

Aina ei ole kivuitta kilpailuissa heitetty, sillä erilaiset vammat ovat olleet vaivoina Kuuselan mukaan viimeiset viisi vuotta. Vastatuuleen ei voi jäädä surkuttelemaan, vaan huippu-urheilijan mentaliteetin mukaisesti vastoinkäymiset kuuluvat osaksi urheilijan elämää. Viime kesänä Orimattilassa keihäs kantoi omiin ennätyslukemiin 85,03 m, jonka myötä Kuusela pääsi edustamaan Suomea olympialaisiin. Samanmoisiin kaariin on mahdollisuus yltää silloin, kun tekniikassa saadaan hiottua yksityiskohdat kuntoon.

– Muutama pieni teknillinen vika on tullut kipujen ja loukkaantumisten myötä mukaan. Niitä koitetaan hioa kuntoon. Ei ole ollenkaan poissuljettua, etteikö vastaavia kaaria nähtäisi myös tänä kesänä.

Kuortaneella asuvalle Kuuselalle urheilupitäjän suomat mahdollisuudet ovatkin kovassa käytössä. Kuuselaan törmääkin todennäköisimmin joko Urheiluopiston treenipaikoissa tai Kuortaneen keskusurheilukentällä. Ja kentästä puhuttaessa, millaista olisikaan keihäspyhätössä yltää 90 metriin tai jopa yli?

– Tottakai se olisi unelma. Katsotaan toteutuuko, mutta sitä tavoitellaan!

Tero Pitkämäen pitkä heittokaari Kuortaneella on jäänyt myös Kuuselan mieleen. Pitkämäen edesottamuksia tulikin aikanaan seurattua paljon.

– Kyllä Tero on minulle sellainen esikuva ollut aina. On se kaikkiaan kova jätkä.

Entä millainen paikka Kuortane on asua ja elää?

– Sopivankokoinen paikka, jossa kaikki tarvittavat palvelut ovat todella lähellä. En tällä hetkellä tietäisi Kuortanetta parempaa paikkaa itselle urheilijana.

Onnea ja menestystä Toni tuleviin keihäskoitoksiin!