Iida-Linnea Jokelalla on takana yrittäjyyttä kymmenen vuotta, mutta innostus valokuvaamiseen syttyi jo pienenä

Nuori valokuvaajan alku otti osaa ala-asteella järjestettyyn valokuvauskilpailuun. Aiheena oli kuvata julkinen sisätila. Jotkut olisivat saattaneet ottaa kuvan kaupasta tai kirjastosta. Iida-Linnea Jokela ajatteli hieman eri tavalla ja päätti ottaa pienellä pokkarikameralla kuvan Seinäjoella sijainneesta puhelinkopista. Otos vakuutti tuomariston ja Iida-Linnea voitti kilpailun. Ensimmäinen järjestelmäkamera yläasteella vahvisti ajatusta oikealla polulla olemisesta, jonka määränpäänä näkyi valokuvaajan ammatti.

Kuvassa Studio Kuvarten yrittäjä Iida-Linnea Jokela.
Iida-Linnealla valokuvaajan ammatti oli haaveena jo alakouluikäisenä.

Iida-Linnea ei poikennut valitsemaltaan polulta, vaan tarttui siihen kaksin käsin. Täysi-ikäistyttyään hän teki rohkean päätöksen ja perusti oman valokuvauspalveluita tuottavan yrityksen. Alla oli kuva-artesaanin opinnot ja tuhansia ja jälleen tuhansia otoksia. Vuosi oli 2012, tarkoittaenkin sitä, että parhaillaan vietellään 10-vuotisjuhlavuotta.

Yrityksen nimi on lyhentynyt kuva-artesaani Iida-Linnea Jokelasta nykyiseen Valokuvauspalvelut Kuvarteen.

– Nimi on paitsi lyhennys kuva-artesaani ammatistani, niin se aika hyvin soljuu Kuortaneen kanssa. Ja sitten kun nimen jakaa osiin, niin saadaan aika osuvasti ”kuva” ja ”art”. Eli taipuu moneen, Iida-Linnea Jokela kertoo.

Ajatus oman valokuvaamon perustamisesta syntyi, kun pariskunta osti kotitalon Mäyrystä. Varsin tilava talo mahdollisti sen, että yritykselle valmistui toukokuun puolessa välissä omat tilat talon yhteyteen. Järjestely on helpottanut joustavan työajan toteuttamista, sillä Iida-Linnea korostaakin, että aikoja saa aina sovittua yrityksen ilmoittamien aukioloaikojen ulkopuolella.

Jokela halusi tuoda kodinomaista tunnelmaa työhuoneeseen asti.

– Olen kokenut tärkeäksi luoda sellaiset puitteet, joissa on hyvä työskennellä. Ja vaikka olen tarkka ja siisti muutoinkin, niin kyllä tämä kaikki vaikuttaa vielä siihen työn lopputulokseen.

Kuvassa Iida-Maria Jokela työpisteen ääressä.
Tällä työpisteellä tapahtuu kaikki kuvauksen ulkopuolinen työ.

Suurin osa työtunneista tuleekin vietettyä työpisteellä. Kuvia saattaa yhdestäkin keikasta tulla muutama tuhat, joten on selvää, että niiden käsittelyyn menee useampi tunti. Suurin osa työstä on sellaista, mitä asiakas ei näe.

– Keskimäärin se menee valokuvaajalla niin, että kuvaukseen käytetty aika kerrotaan kolmella. Eli siihen hintaan kuuluu valokuvauksen ulkopuolinen työ. Se voi näyttäytyä asiakkaalle hintavana palveluna, mutta loppujen lopuksi, kun siitä poistetaan vielä yrittäjän maksut ja jakaa sen koko työn kestävälle ajalle, se ei siinä vaiheessa olekaan enää kovin suuri.

Iida-Linnea iloitsee erityisesti siitä, että voi tehdä nykyään omalle yritykselle töitä kokopäiväisesti. Aina niin ei ole ollut, vaan ajan saatossa valokuvaustöitä on tehty toisen työn ohellakin. Myös korona-aika on luonut toimintaan omat haasteensa. Nykyään valokuvauspalvelut ovat laajentuneet studiokuvauksen myötä aina passikuviin saakka. Lisäksi Valokuvauspalvelut Kuvarte tekee kehystyksiä. Kehyksien mallikulmia onkin nähtävillä seinillä. Niiden suhteen periaatteena on aina ollut halu suosia suomalaista puuta ja pitää laatu korkealla.

Muiden valokuvaajien tavoin sääolosuhteet tuovat ajoittain valokuvaukseen omat haasteensa. Erilaisten olosuhteiden kanssa on täytynyt oppia elämään. Tässäkin asiassa kokemus auttaa, ja niitä kokemuksia erilaisista olosuhteista saa vain kuvaamalla.

– On tässä 15 vuoden aikana oppinut esimerkiksi auringon valoa manipuloimaankin. Mikään säätila ei toimi kuvaukselle esteenä, pikemminkin haasteena. Studio tietenkin antaa paljon vapauksia sään suhteen.

Kuvassa Iida-Maria Jokela studiossa.
”Olen rakastunut uudelleen studiokuvaamiseen”, Iida-Linnea iloitsee.

Iida-Linnea kuvaa ehdottomaksi vahvuudekseen välittömän ja lämpimän asiakaspalvelun. Hän tekee töitä perusteellisesti tehden paljon taustatyötä jo ennen varsinaista kuvaustilannetta. Palveluhenkisyys pohjaa varsin vahvasti aiempaan erikoismyymälöistä hankittuun työkokemukseen.

Iida-Linnea kulkee joko osasta matkaa tai koko elämänkaaren ajan asiakkaan mukana ikuistamassa valokuvin elinikäisiä muistoja. Asiakkaan näkökulmasta katsottuna hääkuvaukset ovat niitä isoimpia kuvaustapahtumia, joiden tunnelmiin on mukava palata yhä uudelleen. Iida-Linnealle välittyy kameran taakse hääpäivään sisältyvä jännittynyt tunnelma.

– Siksi suosittelenkin aina hääpotretit otettavaksi vasta vihkimisen jälkeen. Olen tuoreelle avioparille ensimmäinen henkilö, kenet he tapaavat vihkimisen jälkeen. Silloin näkee, kuinka koko päivän kestänyt jännitys ja tilanteen virallisuus purkautuu kuvaustilanteessa.

Työhön kuuluu elämän iloisten tapahtumien lisäksi myös surussa myötäelämistä. Iida-Linnea muisteleekin hetkeä, jossa käsitteli asiakkaan tuomaa filmiä, jonka sisältöä ei oltu katsottu kahteenkymmeneen vuoteen.

– Se sisälsi pienen lapsen hautajaisista kuvia. Ne oli ikään kuin haudattu sinne laatikkoon, eikä laatikkoa oltu pystytty avaamaan sen jälkeen. Äitinä sellaista ei unohda koskaan.

Vaikka Iida-Linnea tekee työtä yksin, hän haluaa korostaa yhteistyön merkitystä. Yritysten keskinäisestä yhteistyöstä kun hyötyvät aina molemmat.

– Ja valokuvaamoidenkin suhteen olen sitä mieltä, että se on ennemmin vahvuus, jos lähialueen tilanne sallii ihmisille valinnanvaraa, sillä jokaisella valokuvaajalla on erilainen tyyli.

Samaan hän lisääkin, että on yrittäjyyden polullaan tehnyt myös epäitsekkäistä valintoja, jotka eivät aina ole välttämättä olleet niitä taloudellisimpia päätöksiä yrityksen kannalta.

– Haluan uskoa siihen, että kiitos seisoo siellä tulevaisuudessa, jos tiemme kohtaavat uudelleen.

Vaikka tässä on hyvä juuri nyt, siintää tulevaisuudessa mahdollisesti toimitilan etsiminen Kuortaneen keskustasta. Kesäaika tarkoittaa Iida-Linnealle paljon kauniiden hetkien taltioimista kameran linssin takaa. Ilmassa on sananmukaisesti yrityksen slogania mukaillen valokuvauksen hehkua lähellä ja liikkeellä!