Elinkeinovastaava Aapo Petäjäniemi aloitti virassaan

Aapo Petäjäniemi aloitti työnsä Kuortaneen kunnan elinkeinovastaavan virassa elokuun alussa. 27-vuotias Petäjäniemi on kotoisin Kuortaneen Salmelta. Hän on opiskellut Aalto-yliopistosta laskentatoimea sekä rahoitusta ja työskennellyt aiemmin kasvuryhmä-yhdistyksessä, joka auttaa keskisuuria yrityksiä kasvussa ja uudistumisessa. Kuortaneen kunnantalokaan ei Petäjäniemelle silti ole vieras.
– Toimin kaksi kautta (2012-2021) kunnanvaltuutettuna Kuortaneella ja myös sivistyslautakunnan puheenjohtajana. Kun minut ensimmäisen kerran valittiin valtuustoon 2012, niin olin 19-vuotiaana nuorimpia valtuutettuja koko Suomessa. Valtuutettuna Kuortaneena asioihin on tullut perehdyttyä hyvin, Petäjäniemi toteaa.

Kuortaneen kunnan työttömyysprosentti on ollut useamman vuoden maan alhaisimpia. Tekijöitä alkaa olla vaikea löytää muun muassa metalliteollisuuteen ja sote-sektorille. Myös urheiluopisto on suuri työllistäjä Kuortaneella ja yrittäjiä on asukkaisiin suhteutettuna todella paljon. Elinkeinovastaavalla töitä silti riittää.
– Se työvoiman saatavuus on tietysti iso haaste. Logistiikka ja yhteydet maailmalle pitää myös olla kunnossa. Vaikka puhutaan maaseudun autioitumisesta, niin eihän se pidä kaikkialla paikkaansa. Kuortaneellakin työntekijöille töitä löytyy ja yrittäjille on hyvät edellytykset menestyä, Petäjäniemi kertoo.

Kuortaneella ihmisiä ohjaavat pehmeät arvot toimivat. Etenkin lapsiperheiden näkökulmasta palvelut pelaavat ja ne ovat lähellä. Harrastusmahdollisuudet ovat myös monia isompia kaupunkeja monipuolisemmat. Petäjäniemi toivoo, että voisi omalla toiminnallaan olla tukemassa myös työpaikkojen monipuolistumista Kuortaneella.
– Kuortaneella on vahvoja toimialoja, joille myös avoimet työpaikat usein pääosin painottuvat. Yhä kasvava osa kaikesta työstä on ns. tietotyötä ja tällaisen työn ja yrittäjyyden osuus on Kuortaneella suhteellisen matala. Mitään yksinkertaista poppaskonstiahan tämän lisäämiseen ei ole, mutta esimerkiksi etätyömahdollisuuksien lisääntyminen ja digitalisaatio ovat mahdollisuuksia, jotka pitäisi pystyä paikkakunnalla hyödyntämään. Toisaalta omassa työssä pitää pystyä auttamaan yrityksiä kasvussa ja uudistumisessa, joka luo uudenlaista työtä.

Petäjäniemen ensimmäinen kuukausi uudessa työssä on kulunut viran kokonaisuuden hahmottamiseen ja kalenteria on yritetty täyttää kovaa vauhtia myös yritystapaamisilla. Paikkakuntalaisena Petäjäniemellä on myös omia visioita ja suunnitelmia, mutta työtä ohjaa vahvasti elinkeinoelämän tarpeet.
– Koen olevani sillä tavalla palveluammatissa, että pyrin tekemään sitä, mitä alueen yritykset tarvitsee ja mikä on niille hyväksi. Se tietyllä tavalla muokkaa omaa tehtävää. Muutamissa yrityksissä olen ehtinyt jo käymään, mutta toivon, että yrityksistä otettaisiin rohkeasti myös yhteyttä, kun on asiaa tai tarpeita. Ei kannata jäädä odottamaan hiljaa, että koskahan täältä tullaan käymään.
Ja jos on ajatuksissa oman yrityksen perustaminen, niin täältä saa sparrausta ja apua siihenkin.

Elinkeinovastaava Aapo Petäjäniemen työhuoneen löytää kunnantalon hallinto-osastolta. Yhteyttä voi ottaa myös sähköpostilla aapo.petajaniemi@kuortane-uusi.fi.seravo.com sekä puhelimella 040 505 7802.