Kuortaneen Kaatialassa tehdään ainutlaatuista 3D-pilottia louhoksesta
Etelä-Pohjanmaalla Kuortaneella sijaitsee vedenalainen vetonaula, jota matkustetaan katsomaan ulkomailta saakka: Kaatialan vedellä täyttynyt louhos. Kaatiala on erityisesti sukeltajien suosiossa, mutta pian vedenalaista maailmaa ja dramaattisia tunneleita pääsee tutkimaan myös kaikki muutkin. Suomalainen rekisteröity yhdistys Bottomline Projects ja Kuortaneen kunta yhdistävät voimansa maailmanlaajuisestikin ainutlaatuisessa projektissa, jossa kaivoksesta ja sen ympäristöstä tehdään digitaalinen 3D-malli.
“3D-mallin avulla kuka tahansa voi sukeltaa kaivokseen omalta tietokoneeltaan tai älypuhelimeltaan, ja tutkia tavallisesti pinnan alla piilossa olevia autonhylkyjä, lentokoneen replikaa, tunneleiden labyrinttejä ja muita sukeltajille tuttuja kohteita. Mallin avulla herätetään henkiin alueen historiaa.”, kertoo Bottomline Projectin Pauliina Ahti.
“Kaivostyö on ollut tärkeä osa Kuortaneen kulttuuria ja historiaa, mutta paljon tuosta tiedosta on jäänyt pinnan alle piiloon. Bottomline Projects tuottaa mallin, ja Kuortaneen kunta antaa mallille tarinan ja historian. Tällaisen ainutlaatuisen projektin tavoitteena on nostaa Kuortanetta ja suomalaista osaamista ja yhteistyökykyä maailman kartalle.”, iloitsee Kuortaneen kunnanjohtaja Teemu Puolijoki
“Suomi on sukeltajien keskuudessa kuuluisa vedenalaisista kaivoksistaan, ja 3D-mallinnusprojekti on omiaan nostamaan Suomen imagoa entisestään. Kaivossukelluksessa käytetyt kartat ovat perinteisesti kaksiulotteisia paperipiirustuksia, joista on vaikea hahmottaa tunneleiden välisiä yhteyksiä eri tasoissa. Mallin avulla pyritään luomaan uusi, moderni standardi sukellusten suunnittelulle. Malli auttaa myös pelastuslaitoksia paitsi harjoituksissa, myös mahdollisten pelastusoperaatioiden johtamisessa.”, opastaa sukeltaja Mikko Paasi.
Digitaalisen 3D-mallin rakentamisessa käytetään uusinta teknologiaa kuten 3D-fotogrammetriaa, viistokaikuluotausta, dronekuvausta, erilaisia 3D mallinnusohjelmistoja, sekä navigointi- ja viestintälaitteita. Projekti tuo monen alan ammattilaisia yhteen ja antaa erinomaisen mahdollisuuden vahvistaa moniammatillista osaamista. Kaatialan malli toimii pilottiprojektina, ja sen onnistuessa mallinnuksia pyritään jatkamaan myös muissa kaivoksissa. Tavoitteena on kerätä mallit maailman ensimmäiseen digitaaliseen vedenalaisten kaivosten museoon, missä Kuortaneen kunta ja Bottomline Projects toimivat edelläkävijöinä.
Bottomline Projectsin vetäjinä toimivat Pauliina Ahti, joka toimii tohtorikoulutettavana Jyväskylän yliopistossa sekä Mikko Paasi, joka on luolasukelluksen ammattilainen.
Projektin etenemistä voi seurata Bottomline Projectsin Facebook-sivulta.
Projektiin pääsee tutustumaan Kaatialan louhoksella luonto- ja mineraalipäivässä lauantaina 3.9. klo 11-15