Kuortaneelle uusia yrittäjiä
Sanna Uusi-Pohjola (os. Kontteli) on syntyperäinen Kuortanelainen, perheeseen kuuluu mies Petri Uusi-Pohjola sekä parin yhteiset lapset. Keväällä perhe oli jo keräämässä muuttolaatikoita ja pyyhkimässä Kuortaneen pölyjä auton takalasista, kun suunnitelmissa piirtyi muutto Seinäjoelle lähemmäs Sannan työpaikkaa Seinäjoen keskussairaalaa, jossa hän on toiminut röntgenhoitajana aina vuodesta 2015 asti. Muuttopäätöstä tehdessä vaakakupissa painoi kuitenkin enemmän perheen lasten hoitojärjestelyt, Kuortaneella oli tarjolla ilta- ja aamupäivä- sekä koululaisten kesäajan hoitoa, mitä ei Seinäjoella ollut tarjolla. Juuret pitivät ja perhe päätti jäädä Kuortaneelle.
Pian työkuviot kuitenkin muuttuivat, kun Sanna päätti tehdä nuoruuden harrastuksestaan päätyön itselleen. Sanna kertoo, että liekki valokuvaukseen syntyi jo teini-ikäisenä ja ensimmäinen järjestelmäkamera tuli hankittua 16-vuotiaana. Siitä asti on tullut kuvailtua koko ajan enemmän ja enemmän ja kuvaustaidot kehittyivät koko ajan lisää mitä enemmän kuvasi. Sitä oppi jatkuvasti lisää, kuinka erilaisissa valoissa saa kuvattua ja mihin aikaan päivästä kannattaa kameraan tarttua, mikäli mielii kuvia tietyssä valossa.
“Joka kerta kun ottaa kameran käteen oppii jotain uutta. Koskaan ei ole täysin valmis”
Usein käsitys valokuvauksesta on, että kuvia vain räpsitään kameralla ja että ammattilaisilla on vain hieman laadukkaammat ja paremmat kuvausvälineet. Valokuvaus on kuitenkin eräänlaista taidetta ja usein valokuvaajat profiloituvat ajan myötä omaan erikoisosaamiseensa. Sanna kuvaa pääasiassa dokumentaarisia hääkuvauksia sekä perhekuvauksia, joissa näkyy hyvin vahvasti tietyt sävyt ja aistillisuus, jota Sanna haluaa kuvissaan tuoda esille. Erilaisia valokuvaustyylilajeja on lukematon määrä erilaisia ja pelkästään erilaisia hääkuvaustyylejä on jo useita erilaisia. Esimerkiksi boudourkuvaus ja aivan pienten vauvojen newbornkuvaus ovat tyylilajeja, jotka vaativat valokuvaajalta täysin erilaista näkökulmaa ja kuvaussilmää kuin perinteisemmät kuvaukset.
“Kaikkea mahdollista ei kannata yrittää tehdä itse. Mieluummin ohjaan asiakkaan kollegalle, joka on erikoistunut juuri asiakkaan toivomaan kuvaukseen, jos se on oman osaamisalani ulkopuolella.”
Sanna toteaakin, että verkostoituminen alalla on tärkeää koska valokuvauspiirit ovat suhteellisen pienet ja kertookin tekevänsä laajasti yhteystyötä Seinäjoen ja Tampereen alueiden valokuvaajien kanssa. Mikäli mielessä on tietyn tyyppiset kuvat, kannattaa käydä tutustumassa valokuvaajan portfolioon etukäteen.
Syksyllä Sanna aloittaa opiskelun Visuaaliviestinnän Instituutissa Tampereella. “Odotan että opin paljon kaikkea uutta, erityisesti valon käytön suhteen sekä kuvien editoimisen ja tietenkin odotan tapaavani uusia ihmisiä sekä suhteita mitä koulun myötä luodaan.”
Halu kehittää omaa asuinkuntaa ja yritysten välistä yhteistyötä on kasvanut vuosien aikana yhä enemmän. Yritysten välisten yhteistöiden kehittämisen kautta olisi mahdollista saada uusia kontakteja myös vähemmän tunnetuille alueille ja lisätä paikallisten yritysten näkyvyyttä ja kiinnostavuutta. Hääkuvaus on melko sesonkiluonteista ja Sanna toivookin, että talvella saisi tehdä kuvauksia yrityksille. Yksilöidyt sekä personoidut yrityskuvat ovat tärkeä käyntikortti yrityksen asiakkaille.
Koska Sanna tekee pääasiassa hääkuvauksia ja on nähnyt paljon erilaisia hääjuhlia. Kysytäänkö Sannalta usein vinkkejä häiden järjestämiseen?
“Kysytään paljon.” Sanna nauraa. “Sulhaset kysyvät lähes joka kerta, minne se kukkaviehe oikein laitetaan ja useammin kuin kerran on tullut solmittua myös kravatteja.”
Sanna on todella helposti lähestyttävä ja juttua riittää kuin olisi tunnettu aina. Upeassa Kuortaneen kirkkorannan maisemissa Sanna kertoo ottaneensa useita hääkuvia ja se onkin yksi Sannan lempi kuvauspaikka. Sannan kuvia pääset katsomaan oheisesta linkistä Valokuvaus Sanna Uusi-Pohjola (sannauusipohjola.fi).