Kalastaminen onnistuu Kuortaneella
teksti: Teemu Aho
Kuortaneen historiassa kalastus on aina ollut tärkeä taito. Kalastuksesta saa nykyään myös hyvää ulkoilua ja liikuntaa, ja se tunne kun onnistuu nostamaan ennätysvonkaleen on aivan voittamaton. Olen tähän kirjoitukseen haastatellut Suomen Vapaa-ajan Kalastajien kalatalousasiantuntija Juha Ojaharjua koskien kalastamista Kuortaneella.
Kuortaneen erinomaiset ja monimuotoiset ja -kokoiset järvet, joet ja kosket antavat mahdollisuuden kalastaa eri tavoilla. Voi kalastaa perhokalastamalla, heittää uistinta tai vaikkapa onkia monin eri tavoin.
– Kuortaneenjärvellä on aika loivat rannat, joten pitää tietää missä syvät kohdat sijaitsevat, jos haluaa rannalta kalastaa, huomauttaa Ojaharju.
Kalastus on hyvää liikuntaa, sillä kesäisin pitää soutaa veneellä ja talvisin kävellään pitkiäkin matkoja pilkkireissuilla. Kala mitä näiltä reissuilta saa on myöskin terveellistä, sillä se sisältää hyvälaatuista proteiinia, hyviä rasvahappoja ja D-vitamiinia.
Ojaharjun suosikkikalastustyyli on onkiminen, sillä jos käyttää oikeaa syöttiä, voi koukkuun jäädä lähes mikä tahansa suomalainen kala. Onkiminen onkin monelle suomalaiselle ensimmäinen askel kalastamisharrastukseen, ja onki on edullinen kalastusväline. Onkiminen kuuluu myös jokamiehenoikeuksiin.
Onkijoita näkyykin jonkin verran Kuortaneella, mutta suosituin kalastustapa on varmasti kuhan vetouistelu. Kuha on ollut arvokas ruokakala Kuortaneella jo hyvin kauan.
– Suosittelen kalastamista kaikille. Jos on oikeanlaiset varusteet ja oikea paikka, kalastaminen on varmasti kivaa, toteaa Ojaharju.
Kirjoittaja oli 8. luokan TET-harjoittelussa Kuortaneen kunnassa 4.-8.2.19 välisen ajan.